Rusija: Tri stotine milijardi dolara za nove sisteme

Rusija neće “krpiti” postojeću vojnu tehnologiju, već će praviti nove i “pametne” sisteme, za šta su obezbijeđena finansijska sredstva od 300 milijardi dolara

Zamjenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin najavljuje modernizaciju ograničenog broja sredstava, koja posjeduju potencijal da budu sastavni dio savremene i vrlo moćne ruske borbene mašinerije u narednoj deceniji. Fokus je na kopnenoj vojsci, a planirano je da novi ciklus opremanja novim tipovima borbene tehnike i naoružanja započne 2018. godine i da bude završen do kraja 2025.

Izvjesno je masovno opremanje ruskih udarnih sistema tenkovima nove generacije “T-14 – Armata” i teškog oklopnog transportera “T-15”, takođeR, izgrađenog na borbenoj platformi “Armata”. Tu su još i borbena oklopna vozila nove generacije BMP /Boevaя mašina pehotы/ “Kurganec” i BTR /Bronetransporter/ “Bumerang”.

Pametno oružje, automatizovani sistemi upravljanja, sofisticirana sredstva veze i izviđanja u ogromnoj će mjeri redukovati ljudski faktor u izvođenju borbenih djelovanja i povećati efikasnost vojske. To se posebno odnosi na razvoj kopnenih automatizovanih stanica i bespilotnih letjelica, navodi “Ruska reč”.

U toku je i obnova grupe vojnih satelita, a nije zapostavljena ni mornarica, koja dobija nova borbena sredstva značajno većih mogućnosti nego ranije. Novi program opremanja ruske vojske se odnosi i na vazdušno-kosmičke snage, te mornaricu. Kada je riječ o mornarici, akcenat će biti na konstruisanju malih, ali teško naoružanih brodova, poput fregate i korvete. Biće završen i novi strateški bombarder “PAK DA”, a možda i novi nosač aviona.

Osnovni zadatak novog programa naoružanja jeste da se potencijalna agresija na Rusiju odbije sa što manje angažovanih snaga, koje će imati znatno viši stepen brzine i “primjenljivog intelekta”.