Strana ulaganja najmanja u posljednjih šest godina

Strane investicije u BiH iznosile su u prvih devet mjeseci prošle godine 274,3 mil KM i gotovo su prepolovljene u odnosu na isti period 2015. godine

U prva tri kvartala 2015. strani investitori su uložili čak 226 mil KM više nego u identičnom periodu godinu kasnije.

U izvještaju o radu Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) za 2016. godinu navedeni su preliminarni podaci Centralne banke BiH o stranim investicijama za prva tri tromjesečja. Podaci pokazuju da su strana ulaganja u prva tri kvartala 2016. godine bila najmanja u tom periodu u posljednjih šest godina. Najveći pad je zabilježen u odnosu na 2014. godinu za čak 307 mil KM.

Uprkos dramatičnom padu priliva stranog kapitala, FIPA u svom izvještaju nije pridala mnogo pažnje razlozima zbog kojih je došlo do oseke. U izvještaju je istaknuto da se za 2016. godinu očekuje pad globalnih investicija u rasponu od 10 do 15%, a kao razloge za to navode krhkost privrede, skromnu potražnju, izbjegavanje poreza i pad dobiti multinacionalnih kompanija.

Prema procjenama globalne strane, investicije će rasti u 2017. i 2018, ali će ostati niže u odnosu na rekordnu 2007. godinu. Evidentno je da se oporavak direktnih stranih investicija odvija sporije i da su upozorenja o mogućim negativnim uticajima na globalne tokove stranih ulaganja prevladala u odnosu na pozitivne procjene.

U dijelu izvještaja, koji se odnosi na BiH, navedeno je da je preduslov za povećanje priliva stranih investicija unapređenje sistema koordinacije nadležnih institucija u definisanju strateških ciljeva i prioriteta i projekata. (Glas Srpske)