Merkator „tone“ u Hrvatskoj, rast jedino u CG

Ekonomija

Slovenački trgovinski lanac Merkator saopštio je da je u prvom kvartalu 2017. zabilježio skok neto dobiti na nivou grupe od 64,1 odsto na godišenjem nivou

Merkatoru je skočio profit na 1,1 milion evra.

Konsolidovani prihodi su opali za 6,7 procenata međugodišnje, na 564,6 miliona evra u periodi od tri mjeseca zaključno sa martom, navodi se u saopštenju kompanije objavljenom na Ljubljanskoj berzi, prenosi portal Seenews.

Merkator, koji posluje i u Srbiji, Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori, ukazuje, međutim, da prihodi iz prvog ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg kvartala nisu potpuno uporedivi zbog toga što je kompanija prodala firme Modiana i Intersport, koje nisu bile vezane za njenu osnovnu delatnost.

Prihodi su u prvom tromjesečju pali u Sloveniji za 5,9 odsto u odnosu na isti period lani, a u Srbiji za 5,1 procenat. Značajniji pad prihoda je zabilježen na tržištima Bosne i Hercegovine i Hrvatske, i to za 48,1 odsto, odnosno 55,4 procenta respektivno.

Crna Gora je jedino tržište na kom je Merkator zabilježio rast prodaje, za 7,5 posto.

Broj zaposlenih u Merkator grupi iznosio je na kraju marta 20.122 radnika, što je za 6,0 odsto manje nego godinu dana ranije.

Merkator je u 2016. godini iskazao konsolidovani neto gubitak od 72,7 miliona evra, u odnosu na neto dobiti od 20,2 miliona evra prethodne godine.

Na rezultate poslovanja u prvom kvartalu su, kako navodi Seenews, pored otuđenja nekoliko brendova, uticala i dešavanja vezana za posrnulog hrvatskog prehrambenog proizvođača i maloprodavca, koncern Agrokor, koji je vlasnik Merkatora.

Slovenački trgovinski lanac je, međutim, iznio uvjeravanja da će poslovanje Merkatora ostati stabilno i nezavisno, dodaje se u informaciji.