Fijat, Hestil i Tigar lideri izvoza u prva četiri mjeseca

Region

Fijat-Krajsler Automobili Srbija, željezara Hestil Srbija i Tigar tajers iz Pirota na čelu su liste 15 najvećih srpskih izvoznika u prva četiri mjeseca 2017, pri čemu se izvoz železare, kako je danas objavilo Ministarstvo finansija, više nego udvostručio u odnosu na isti lanjski period

Ukupna vrijednost izvoza 15 vodećih izvoznika iznosila je u periodu januar-april 1,4 milijarde eura, u čemu vodeća trojka zajedno učestvuje gotovo sa polovinom, tačnije sa 685,3 miliona eura.

Fijat i dalje suvereno drži prvo mjesto sa ostvarenim izvozom u posmatranom periodu od 382,2 miliona eura, prati ga željezara Hestil sa 183,2 miliona eura, a na trećem mjestu je Tigar tajers sa vrijednošću izvoza od 119,9 miliona eura.

Na četvrtoj poziciji je Naftna industrija Srbije, čiji je izvoz iznosio 87,6 miliona eura, peta je kompanija Tetra Pak sa plasmanom u inostranstvu od 73,2 miliona, a MK Grupa, sa iznosom od 63,9 miliona eura, šesti je najveći domaći eksporter, prema majskom izvještaju Ministarstva finansija „Tekuća makroekonomska kretanja”.

Pančevačka HIP Petrohemija je zauzela sedmo mjesto sa izvozom vrijednim 61,8 miliona eura, a prati je prokupački Leoni sa iznosom od 58 miliona. Društvo za trgovinu Robert Boš, čiji je izvoz dostigao 57 miliona eura, zauzelo je poziciju broj devet, a vršački Hemofarm, koji je u prva četiri mjeseca prodao na stranim tržištima robu vrijdnu 54,9 miliona eura, probio se na deseto mjesto.

Korporacija Jura iz Rače se spustila za jednu poziciju, zauzevši 11. mjesto sa realizovanim izvozom od 54,2 miliona eura. RTB Bor je zadržao dvanaesto mjesto sa iznosom od 53,2 miliona eura, slijedi Gorenje sa 50,7 miliona, zatim Viktorija grupa sa 50,2 miliona, a listu 15 najvećih srpskih izvoznika zaključuje Grundfos Srbija iz Inđije sa vrijednošću izvoza 47,5 miliona eura u prva četiri mjeseca 2017.