Tržišta nafte između globalnog smanjenja proizvodnje i rasta zaliha u SAD

Cijene nafte na međunarodnim tržištima su zabilježile svoj prvi nedjeljni gubitak od polovine januara, jer su veće zalihe sirove nafte u SAD neutralisale efekat globalnog dogovora o smanjenju proizvodnje

“Brent” nafta koja je međunarodni reper, zatvorila je trgovanje u petak na nivou 55,81 dolara za barel, što je 2% niža cijena u odnosu na kraj prethodne nedjelje, dok je američka WTI nafta pojeftinila 1 odsto za nedjelju dana, na 53,40 dolara po barelu.

Organizacija zemalja izvoznika nafte (OPEC) i drugi proizvođači, uključujući i Rusiju pristali su da u prvoj polovini 2017. smanje proizvodnju za skoro 1,8 miliona barela dnevno. Procjene pokazuju da je već realizovano 90 odsto dogovorenog plana, a OPEC je prošle nedjelje najavio mogućnost još većeg rezanja proizvodnje.

S druge strane u Sjedinjenim Državama broj novih buštotina se popeo na na 591, što je najveća cifra od oktobra 2015. godine, dok su zalihe sirove nafte dostigle najviši nivo od 1982. godine i po posljednjim podacima američke Uprava za energetiku (EIA) iznose 518,1 milion barela.