Kakav je ekonomski optimizam u državama?

Koliko je stanovništvo optimistično u pogledu ekonomskog rasta njihovih država, tema je o kojoj se istražuje svake godine

Nova anketa Pew Research Centera, think-tank, otkriva da stanovnici Amerike, Evrope i Japana više vjeruju u ekonomski rast svojih zemalja nego prije finansijske krize iz 2008. godine. Razlike u optimizmu između zemalja ne mogu se uzeti u obzir isključivo rastom ili ekonomskim učinkom.

MMF predviđa da njemačka ekonomija raste jednako prema Francuskoj.

83% Nijemaca vjeruje da njihova privreda dobro funkcioniše, samo 21% francuskih ljudi to osjeća na isti način. Razlog zbog čega je to tako jeste stopa nezaposlenosti koja je znatno niža u Njemačkoj nego u Francuskoj.

Podaci prikupljeni u pojedinim državama pokazuju da ekonomski optimizam nema previše veze sa stanjem u privredi. Pew izvještava da je veća tendencija optimizma kod ispitanika čija je politička partnija na vlasti.

U Americi, 58% ispitanika opisuje stanje privrede kao “dobro”, što je povećanje od 39% od prošle godine. Temeljni ekonomski uslovi uglavnom su slični prošlogodišnjem, primjena demokratije je ostala ista. Ono što se promijenilo jeste stanovnik Bijele kuće i sastav Kongresa. Udio republikanaca koji smatraju da je postignuto dobro ekonomsko stanje u protekloj godini je porastao sa 31% na 61%.

Kada je riječ o ekonomskom optimizmu u eurozoni – porastao je krajem prošle godine na najviši nivo od 2011. godine, pošto je Evropska centralna banka produžila svoje podsticaje, dok je oporavak pokazao dodatne znake osnaženja. Indeks raspoloženja među kompanijama i potrošačima se povećao na 107,8 poena u decembru s novembarskih 106,6, saopštila je Evropska komisija. To je najviši nivo od marta 2011. godine.

Naravno, u svim ovim istraživanjima o ekonomskom optimizmu Balkan nije uključen, a odgovor se sam nameće – kako da stanovništvo bude ekonomski optimistično u prezaduženim državama? Ipak, MMF, Svjetska banka i UN za našu regiju predviđaju pozitivne ekonomske pomake. (Poslovni svijet)