Cijena bakra je skocila a to je pokazatelj ocekivanja ekonomske aktivnosti

Tržište

Cijena bakra skočila je na svjetskim berzama iznad 9.200 dolara po toni, što je najviša cijena u devet godina. Ovo je samo još jedna potvrda da su analitičari bili u pravu kada su prije dva mjeseca ocijenili da će vrijednost bakra tek da raste, a nakon što mu je vrijednost tada rapidno porasla za 50 odsto. I ono što se sada dešava sa bakrom vrlo je važna informacija za cijeli svijet – jer kao što zlato predstavlja “sigurno utočište” za vrijeme krize, bakar pokazuje dobra očekivanja za budućnost privrede.

Prema posljednjim podacima sa berze, cijene bakra skočile su na najviši nivo u više od devet godina, te se tako tim metalom danas trgovalo i po cijeni od 9.200 dolara po toni, što je skok samo poredivši sa decembarskim nivoom od 8.024 dolara. Kako piše agencija “Blumberg”, očekuje se da bi ovaj metal uskoro mogao da dostigne i vrijednost od 10.000 dolara.

Industrijski metal udvostručio je vrijednost od najnižeg nivoa u martu prošle godine, podstaknut izgledima za oporavak ekonomskog rasta i očekivanjima da se možda završava dugogodišnja era niske inflacije u ključnim ekonomijama, piše Blumberg.

Investitori se takođe bave bakrom kladeći se da će potražnja porasti u narednim godinama dok vlade budu pokretale neviđene programe podsticaja koji ciljaju obnovljivu energiju i infrastrukturu električnih vozila, što će zahtijevati ogromne količine sirovina.

“Spisak bikovskih faktora za bakar izuzetno je dugačak. Mnogo najbržih događaja zaista će se odigrati u narednih nekoliko mjeseci, i zato mislimo da će prije i kasnije doći do 10.000 američkih dolara”, rekao je za tu agenciju Mak Laiton, šef EMEA robnog istraživanja u Citigroup Inc.

Bakar nazivaju “doktorom ekonomije”

Investitori širom svijeta bakar nazivaju “doktorom ekonomije” jer se ovaj metal smatra vjerodostojnim pokazateljem očekivanja ekonomske aktivnosti. Stoga, ne bi trebalo da čudi što su analitičari Goldman Saksa, u svojoj analizi u decembru kazali da jačina cijena bakra nije iracionalno odstupanje. Istakli su da se to smatralo prvom fazom strukturno ‘bikovskog’ tržišta bakra, tako da je sadašnji nastavak rasta cijene metala potvrda njihove analize.

Izraz “Doktor Bakar”, kako se na tržištu u žargonu naziva ovaj metal proističe iz široke primjene bakra u većini privrednih sektora – od domova i fabrika do elektronike i proizvodnje i prenosa električne energije, pa se tako potražnja za bakrom često smatra pouzdanim vodećim pokazateljem ekonomskog zdravlja. Ta potražnja ogleda se i u njegovoj tržišnoj cijeni.

Procenat svjetske proizvodnje bakra koji troši svaki sektor je na oko 65 odsto električne i 25 odsto industrijske, dok se posljednjih 10 procenata koristi u transportu i drugim oblastima, procjenjuje Udruženje za razvoj bakra (CDA).
To, kako navode, čini cene bakra dobrim vodećim pokazateljem ekonomskog ciklusa. Na primjer, ako se porudžbine za bakar otkazuju ili kasne, cijena će pasti. Ovo može biti vodeći pokazatelj da je ekonomska recesija nadomak.

Suprotno tome, ako porudžbine za bakar rastu, cijena će rasti. Ovo može biti pokazatelj da se radna mjesta u industriji povećavaju, a ekonomija ostaje zdrava. Analize pokazuju snažnu korelaciju između cijena bakra i svjetske trgovine, regionalnog rasta BDP-a u Kini, SAD i EU, kao i cijena nafte i zlata, navodi Investopedia, portal specijalizovan za berzanska kretanja.