Prošle godine najveći rast cijene nafte od 2009.

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle godine su porasle više od 45 posto, što je njihov najveći rast od 2009, zahvaljujući odluci OPEC-a o smanjenju proizvodnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je na kraju prošle godine iznosila 56,82 dolara, što je 52 posto više u odnosu na početak 2016, piše Poslovni dnevnik.

Na američkom je tržištu, cijena barela lani je porasla oko 45 posto, pa je godinu zaključila na 53,72 dolara. To je najveći godišnji rast cijena nafte od 2009., kada su skočile više od 70 posto.

Krajem novembra prošle godine Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) dogovorila je smanjenje proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno od 1. januara 2017., što je prvi takav sporazum od 2008. Inicijativi su se pridružile Rusija i neki drugi proizvođači koji nisu u tom kartelu i koji planiraju smanjiti proizvodnju za otprilike polovinu OPEC-ova reza.

Zahvaljujući tome, u ovoj bi se godini trebala smanjiti neravnoteža između prevelike ponude i slabe potražnje, što je dvije godine pritiskalo cijene nafte.

Zbog velikog jaza između ponude i potražnje, od sredine 2014. cijene nafte potonule su s više od 100 na manje od 30 dolara u februaru 2016. godine, najniže u posljednjih 13 godina.

U međuvremenu, uspjele su se odmaknuti od tih nivoa, a dogovor OPEC-a i nekih nečlanica tog kartela o smanjenju proizvodnje dao im je dodatni podsticaj.

I dok OPEC i neke druge zemlje smanjuju proizvodnju, u SAD-u je nastavljen trend rasta broja bušotinskih postrojenja koji traje već sedam mjeseci.

Kompanija Baker Hughes objavila je u petak da je broj tih postrojenja prošle sedmice za dva, na njih 525, najviše od januara 2016. To pokazuje da se američkim proizvođačima, uz ovakve cijene, isplati proizvodnja.

Uprkos rastu proizvodnje u SAD-u, analitičari vjeruju da će se kratkoročno cijene nafte stabilno kretati u rasponu između 50 i 60 dolara po barelu.