U Sloveniji manje kvalitetni proizvodi Coca-Cole, Milke i Rio Mare

Tržište

Savez potrošača Slovenije je prilikom pregleda tržišta među 32 para proizvoda otkrio deset pari proizvoda različite kvalitete, uključujući i Coca Colu, Milka čokolade i Rio Mare namaze.

“Što je niža cijena, to je manja kvaliteta sirovina i trgovine ovaj nedostatak nadoknađuju naglaskom da je proizvod proizveden u domaćoj državi”, rekao je prilikom predstavljanja informacija o pregledu tržišta u pogledu dvostruke kvalitete prehrambenih proizvoda slovenački ministar poljoprivrede Dejan Židan, prenosi RTV Slovenije.

Istraživanje tržišta su proveli Uprava za bezbjednost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja, Zavod za prehranu i Udruženje potrošača Slovenije.

“Ako podatke usporedimo u odnosu na Češku, Mađarsku i Slovačku, situacija je bolja, ali nije savršena”, rekao je Židan.

U isto vrijeme utvrđeno je da postoji povećan rizik od komercijalnih brendova, na što će ministar Židan upozoriti naredne sedmice ministarski vrh u Briselu.

“Ovo područje je za nas novootkriveni rizik, tako da ćemo ovu problematiku u Sloveniji produbiti u narednim mjesecima”, dodao je on.

Razlike koje utiču na kvalitetu proizvoda otkrivene su piću Coca Cola, u mliječnoj čokoladi Milka, u konzervama jetrene paštete i mesnim narescima Primana, u bezalkoholnom piću sa okusom naranče Budget, u voćnom jogurtu s okusom jagode Budget i Hoferovoj toast-šunki. Osim toga, razlike su nađene i prilikom pregleda Rio Mare tuna pašteta, mliječnih čokolada Riquet i Hoferovih voćnih jogurta s okusom jagode Milfina.

Predsjednica Udruženja potrošača Breda Kutin je naglasila da najveći problem predstavljaju aditivi, zamjene za meso sa sojom, koje su dozvoljene po propisima. Ona je istakla da kupac mora pogledati deklaraciju da zna šta stvarno kupuje.

“Jedna trećina uzorkovanih proizvoda odstupa u pogledu kvaliteta. U pet od deset proizvoda koji su odstupali u kvalitetu, bila je oznaka slovenske kvalitete”, naglasila je Kutin i dodala da bi se postigla viša kvaliteta proizvoda ako bi Slovenija išla u pravcu jasnijeg i jednostavnijeg etiketiranja, i u proces sa što manje aditiva, sa postupcima koji osiguravaju trajnost bez aditiva.