Vrijednost digitalne ekonomije u Indiji mogla bi do 2022. godine dostići 4 biliona dolara

Iako su očekivanja Vlade Indije da će vrijednost digitalne ekonomije sa sadašnjih 450 milijardi dolara do 2022. godine biti povećana na bilion američkih dolara, sektor tehnoloških kompanija je iznio procjenu da bi ta vrijednost mogla da dostigne i 4 biliona dolara

Indijski ministar Ravi Šankar Prasad je na sastanku sa predstavnicima industrije rekao da će vlada formulisati novu strategiju rasta, uključujući i novu softversku i elektronsku politiku.

„Postoji saglasnost među učesnicima da je vrijednost digitalne ekonomije od jednog biliona američkih dolara potcjenjivanje njenog potencijala, koji bi mogao da dostigne vrijednost od dva, tri ili čak četiri biliona američkih dolara“, izjavio je ministar Ravi Šankar Prasad nakon sastanka sa liderima indijske industrije.

Trenutno je vrijednost indijskog tržišta elektronike procijenjena na 100 milijardi dolara, dok vrijednost IT sektora iznosi oko 150 milijardi dolara, telekomunikacioni sektor vredi 150 milijardi dolara, a sektor e-trgovine ima vrijednost između 30 i 40 milijardi američkih dolara.

Na sastanku je, takođe, projektovano da će digitalna ekonomija generisati 30 miliona novih radnih mjesta do 2025. godine, što je dvostruko više nego što ih ima sada.

Pored toga, Prasad je najavio plan izgradnje specijalnih inovativnih zona za startapove kao i kreiranje nove, detaljnije politike, koja bi regulisala sektor startap projekata.