Poslije NBA prstenja, Kobi Brajant sada ‘cilja’ Oskara

Film

Petostruki NBA šampion, a sada košarkaški penzioner Kobi Brajant nominovan je za Oskara za animirani film Draga košarko, koji je napravio zajedno sa nekadašnjim Diznijevim animatorom Glenom Kinom

Legendarni košarkaš Los Anđeles lejkersa upravo bi u tom gradu mogao da dobije i jedno prestižno umjetničko priznanje, kakav je Oskar, koji u čuvenom Kodak teatru (danas Teatru Dolbi), tradicionalno dodjeljuje Američka akademija filmskih umjetnosti.

Kako je do svega toga došlo?

Kobi je 29. novembra 2015. godine na portalu Plejers tribjunu objavio poemu originalnog naziva Dear Basketball i tako najavio odlazak u penziju na kraju sezone 2015/2016.

Crna mamba je igračku karijeru završio 16. aprila 2016. godine, da bi nedavno Lejkersi povukli iz upotrebe oba broja koja je on nosio na dresu tokom dvadesetogodišnje NBA karijere (8 i 24).

Nominacije za animirani film

Idejni tvorac filma je čuveni Diznijev animator Glen Kin, poznat po radu na crtanim filmovima Lepotica i zver, Tarzan, Pokahontas i animiranoj seriji Zvjezdane staze, dok je muziku za ovaj šestominutni film komponovao Džon Vilijams, koji je pet puta osvajao prestižnu statuu radeći muziku između ostalog i za filmove Ratovi zvijezda i Memoari jedne Gejše.

– Ovo je izvan granica mašte – napisao je Brajant na Tviteru nakon što je saznao da je među nominovanima za prestižno priznanje Američke akademije filmskih umjetnosti.

Dodjela Oskara zakazana je za 4. mart u Holivudu.