Vrijednost kineskog tržišta obveznica u narednih pet godina će biti udvostručena

Tržište obveznica u Kini u sljedećih pet godina udvostručiće svoju vrijednost s trenutnih devet biliona dolara i prestići će japansko tržište i tako postati drugo obvezničko tržište na svijetu, odmah nakon američkog

Vjerujemo da će sve više kineskih preduzeća prikupljati kapital na domaćem obvezničkom tržištu, već sada dovoljno velikom i likvidnom za privlačenje novih investitora – stoji u istraživanju švicarskog UBS Asset Managementa.

Prema njihovim predviđanjima, tržište kineskih municipalnih obveznica – na kojem kapital prikupljaju jedinice lokalne samouprave – u slijedeće tri godine utrostručiće svoju vrijednost na tri biliona dolara. Time će biti vrlo blizu vrijednosti američkog tržišta municipalnih obveznica, teškog 3,8 biliona dolara.

Međutim, dok UBS vidi prilike za rast kineskog tržišta, u najvećem obvezničkom fondu na svijetu, američkom Pimcu, smatraju da državne obveznice te zemlje signaliziraju probleme u tamošnjoj ekonomiji. Prinos na 10-godišnju obveznicu nedavno je pao ispod prinosa na jednogodišnju obveznicu što se do sada dogodilo samo u junu 2013. godine, ističe Pimcov analitičar Isaac Meng.