Cijena nafte na tronedjeljnom maksimumu

Cijene nafte su blizu najvišeg nivoa u poslednje tri nedjelje, nakon usporavanja eksploatacije u Sjedinjenim Američkim Državama

Cijena naftnih fjučersa je zabilježila neznatnu promjenu u Njujorku, poslije skoka od 8,3 odsto u prethodnih sedam trgovačkih dana, izvještava njujorška agencija “Bloomberg”.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u avgustu pojeftinila je za četiri centa na 46 dolara za barel na NJujorškoj merkantilnoj berzi, jutros u 10:59 časova po londonskom vremenu. Ukupan promet u trgovanju bio je oko osam odsto ispod 100-dnevnog prosjeka.

Cijena WTI je u petak ojačala za 1,11 dolara na 46,04 dolara, što je bio najviši nivo od 13. juna.

Sjevernomorska nafta “brent”, takođe za avgustovsku isporuku, trgovana je u padu od 11 centi na 48,66 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa.

Prema podacima kompanije “Baker Hughes”, naftaši u SAD su, prvi put u protekle 24 nedelje, smanjili broj aktivnih bušotina, dok je proizvodnja nafte u Libiji porasla na više od milion barela dnevno, prvi put u posljednje četiri godine, prema tvrdnjama neimenovanog izvora upoznatog sa situacijom.