Zaboravljeni Appleov saosnivač: Nikada nisam koristio iPhone

Osamdesettrogodišnji Ronald Vejn dizajnirao je Appleov prvi logo. Kada je unovčio 10 odsto akcija kompanije Apple, dobio je samo 800 dolara

Vejn kaže da bi i danas uradio isto, iako se procjenjuje da bi njegove akcije vrijedile 67 milijardi dolara. Vejn je upoznao Stiva Džobsa dok je radio za Atari i kaže da se pridružio Appleu kako bi okončao raspravu između Džobsa i Voznijaka u vezi sa tipom odgovarajućih elektronskih kola.

U intervjuu za Motherboard, poznati inženjer i dizajner pričao je o nekadašnjim danima u Appleu, kako danas živi i kako vidi savremenu tehnologiju.

Kada je Apple postao gigant, da li su Stiv Džobs ili Stiv Voznijak došli da vam ponude još novca?

Džobs je dolazio tri puta, različitim povodom. Otišli bismo na ručak i ponudio bi mi posao u Appleu. Svaki put sam rekao ‘ne’. Ali ne, nikad nisu došli da mi ponude još novca. Siguran sam da je Voznijak htio to da uradi, ali je Džobs iz nekog čudnog razloga imao drugačiji pogled na novac.

Brojni izvori navode da se Džobs i Voznijak nisu uvijek dobro slagali. Kako ste vi to vidjeli kada ste radili s njima?

Džobs i Voznijak su bili izuzetno komplementaran par, ali su njihovi karakteri bili vrlo različiti. Reći ću samo ovo: da ste mogli da birate između Stiva Džobsa i kocke leda, zagrlili biste kocku leda da bi vas ugrijala. Ali pretpostavljam da je upravo to bilo ono što je Appleu donijelo toliki uspjeh.

Koje Appleove proizvode sada koristite?

Nikada u životu nisam posjedovao nijedan Appleov proizvod, a kompjuter nisam ni imao do 90-ih. Šta bih radio s tim? Došao sam na ideju da uzmem kompjuter kada me je jedan prijatelj zamolio da mu napišem kratku priču, a ja sam je iskucao na pisaćoj mašini. Imao je osnovnu internet konekciju i Corelov WordPerfect. Svaki moj naredni kompjuter uvijek je imao samo najosnovnije stvari. Nikada zapravo nisam imao toliko veze sa kompjuterima. Bio sam priučeni inženjer tokom dobrog dijela svoje karijere, duge 60 godina. Prvo sam učio o elektronskim cijevima jer je to bilo sve što je postojalo. Za 10-15 godina pojavili su se tranzistori, a i zatim integrisana elektronska kola, a ja sam u međuvremenu učio o tim novim stvarima.

 Dizajnirali ste prvobitni Appleov logo. Šta ste tada imali na umu?

Sve što smo radili u početku, bilo je iz zabave. Znao sam da stojim u sijenci te djece koja su bila 20 godina mlađa od mene. Tako da sam uzeo olovku i blok za crtanje. Želio sam da nacrtam Njutna i jabuku, ali se odjednom javila drugačija ideja. Džobs je insistirao na riječi ‘jabuka’, tako da sam napravio paralelu sa Njutnovom jabukom. Bio sam jedina odrasla osoba u toj prostoriji, i gledao kako se djeca igraju oko mene. Smatrao sam da je logo odgovarajući, to nije bio moderan logo. Moderan logo imao je GM, na primjer. Dobijao sam pisma obožavalaca širom svijeta, tražili su da im pored odštampanog logoa ostavim autogram.

Koju mobilni telefon koristite?

“Ne posjedujem mobilni telefon. Čuvam samo jedan u kolima, ako zatreba u slučaju nesreće. U pitanju je TracFone.

Koristite li aplikacije, igrate li neke igre i slično?

“O ne, imam drugačije vrste interesovanja. Sakupljanje poštanskih markica i starog novca mi donosi dodatne prihode. Investirate u zlato ili srebro. Nikada ne bih investirao ni u šta što ima veze sa dolarom, jer nikad ne znate kada će doživjeti krah.

Da li ste se ikad pokajali zbog svoje odluke da napustite Apple?

Ne. Tako je oduvijek glasio moj odgovor na to pitanje, i glasiće tako do moje smrti. Postoji nekoliko razloga zašto sam napustio Apple. Prvo, moja strast nisu bili kompjuteri, bile su slot mašine koje sam želio da dizajniram. Drugo, bio sam u svojim četrdesetim, oni u svojim dvadesetim, to je bilo kao kada biste pokušali da tigra uhvatite za rep. Da sam ostao uz Apple, završio bih kao najbogatiji čovjek na groblju. Bio sam u sijenci giganata, i shvatio da nikada ne bih imao šansu da ostvarim nijedan svoj projekat, a to čime su se bavili me svakako nije interesovalo”, zaključio je.