Dr DRAGAN BOGDANIĆ: Banja Vrućica je lijek za srce i dušu

Interview

Ljekovita mineralna voda nije jedina ni glavna tajna uspješnosti Zdravstveno-turističkog centra Banja Vrućica. Četiri hotela, smještaj sa preko hiljadu ležajeva, saloni opremljeni za održavanje konferencija, čine da je Banja Vrućica postala regionalni centar i u oblasti kongresnog turizma

piše SLAVIŠA MIRKOVIĆ      foto PR

Prirodne ljepote, obilje mineralne vode i četiri savremena hotela sa preko hiljadu ležajeva, čine “Banju Vrućicu” najvećim ali i najljepšim zdravstveno-turističkim centrom u BiH, odnosno jugoistočnoj Evropi. Ovaj kompleks prostire se na 75 hektara, a pluća Banje Vrućice čine okolne šume zahvaljujući kojima banja nosi i epitet vazdušne.

Termomineralna voda Banje Vrućice je specifičnih karakteristika i jedna je od rijetkih voda u svim banjama koja dozvoljava srčanim bolesnicima da je koriste

Njihov reprezentativni i prestižni hotel je Kardial, koji je u potpunosti renoviran 2010. godine. Danas ima četiri zvjezdice, 196 soba i 337 ležajeva i kongresni centar od šest salona, čiji je kapacitet od 15 do 350 mjesta. To ih čini jednim od najvećih kongresnih centara u državi. Mogu se pohvaliti i najvećim velnes centrom koji se prostire na 1.600 kvadrata. U ponudi su još i hoteli “Posavina”, “Srbija” i “Hercegovina” u kojima uglavnom borave gosti na bazi zdravstvenog programa. Hotel “Posavina” je sa dvije zvjezdice i raspolaže sa 234 ležaja. Hotel “Srbija” je kategorisan sa tri zvjezdice i renoviran je početkom 2013. godine. Hotel “Hercegovina”, renoviran je u februaru 2015. i pored toga što je hotel, ima i stacioniranu medicinsku jedinicu.
– U toku je završetak radova na objektu “Hercegovina blok b” i to je najveća investicija u posljednjih pet godina koja bi trebala da bude realizovana do kraja tekuće godine i koja bi trebala da napravi značajan iskorak u pružanje medicinskih usluga u zdravstveno turističkom centru Banja Vrućica – kaže direktor banje Dragan Bogdanić.

Kvalitet Banje Vrućice već odavno je prepoznat i izvan granica BiH, jer su njihovi klijenti mnoge međunarodne organizacije, a sve više je i stranih turista. Ovaj zdravstveno-turistički centar iza sebe ima fenomenalnu godinu jer su u 2022. ostvarili oko 230.000 noćenja.
– To je broj koji je značajno bolji u odnosu na dvije godine prije koje je obilježila epidemija korone. Sam početak prošle godine je bio problematičan, ali je od maja sve krenulo na bolje i do kraja godine smo dostigli brojke koje smo imali u godinama prije korone. Zdravstveno turistički centar “Banja Vrućica” je poslovnu 2023. godinu počela veoma uspiješno. U prvih šest mjeseci smo zabilježili porast broja noćenja u poređenju sa prethodnom godinom, a za prvih šest mjeseci ostvareno je 113.000 noćenja – dodaje Bogdanić.

Kad odete u Hrvatsku ili Sloveniju i kad pomenete Teslić, oni pitaju je li to pored Banje Vrućice

Od ostvarenog broja noćenja u prošloj godini nešto više od polovine čine domaći gosti u odnosu na one iz inostranstva. Najveći broj njih i ovoga puta dolazi iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Rezultat koji je ostvaren još je jedna potvrda zalaganja da svoju i zdravstvenu i turističku ponudu uvrste u sam vrh, ne samo kada je riječ o BiH, nego i šire.
– Naša poslovna filozofija je da pružimo gostima uvijek što je moguće bolji odnos cijene i kvaliteta. Broj noćenja kontinuirano raste što nam pokazuje da smo na dobrom putu u pozicioniranju kako na domaćem, tako i na tržištu regiona i da su gosti koji dolaze u Banju Vrućicu zadovoljni pruženim uslugama. Kontinuiranim inoviranjem i širenjem spektra usluga koje nudimo trudimo se da svakom gostu koji posjeti Banju Vrućicu pružimo nezaboravno iskustvo. Plan za razvoj Banje Vrućice je završetak objekta “Hercegovina blok b” kojim ćemo napraviti novi iskorak, a što se tiče planova za ostvarivanje broja noćenja plan je da se zadrži broj noćenja domaćih gostiju, a poveća broj noćenja gostiju iz inostranstva.

Zahvaljujući kvalitetnoj usluzi koju pruža, i u poslovnim krugovima u Banji Vrućici su stvorili ime koje je postalo prepoznatljivo i van granica BiH i tako postali regionalni lider i u oblasti kongresnog turizma.

Naša vizija je da postanemo lider u banjskom turizmu jugoistočne Evrope u doglednom periodu. To ćemo postići samo ako imamo isti odnos prema poslu kao i do sada

Svi saloni opremljeni su prema evropskim standardima sa posebnom pažnjom na akustici, pratećoj opremi i klimatizaciji. U svim salonima za rad instalirana je moderna oprema. Raspolažu i sa fiksnim projektorima i platnima, kompletnom audio i video opremom, opremom za simultano prevođenje, osvjetljenjem koje omogućava video snimanja. Gotovo sve najveće međunarodne organizacije sa sjedištem u BiH boravili su i radili u ovom kompleksu kao i mnogobrojne ambasade, nevladine i vladine organizacije.
– Banja Vrućica prednjači i u zdravstvenom turizmu. Sa širokim spektrom zdravstvenih usluga prepoznatljivim na domaćem i području bivše Jugoslavije u rehabilitaciji kardiovaskularnih oboljenja gdje imamo i najbolje rezultate. Inače, veoma su rijetke banje koje se bave rehabilitacijom kardiovaskularnih bolesnika, zbog toga što su oni najrizičniji. Njihova rehabilitacija traži specifične uslove. Termomineralna voda Banje Vrućice je specifičnih karakteristika i jedna je od rijetkih voda u svim banjama, koja dozvoljava srčanim bolesnicima da je koriste.

Kao i ostale banje, bave se i rehabilitacijom reumatskih bolesnika, a imaju i savremen dijagnostički centar. Posjeduju kompletnu neinvazivnu kardiovaskularnu dijagnostiku, aparat za mjerenje gustine kostiju, laboratoriju za kompletno testiranje krvi. Svoju uslugu proširili su i stomatološkom ambulantom, slanom sobom i hiperbaričnom komorom, tako da su sada jedan od rijetkih centra koji posjeduju hiberaričnu komoru. Takođe, posjeduju i savremeni rendgen aparat i mamograf.

Kontinuiranim inoviranjem i širenjem spektra usluga koje nudimo trudimo se da svakom gostu koji posjeti Banju Vrućicu pružimo nezaboravno iskustvo

Kompleks Banje Vrućica posjeduje kompletne sportske terene za male sportove, teniski terenom, dva fudbalska stadiona od kojih je jedan sa vještačkom travom. Za rekreativce tu su brojne staze za šetnju, mogućnost iznajmljivanja bicikala, štapova za nordijsko hodanje, mogućnost rada sa ličnim trenerom.

Velnes ponuda „Banje Vrućice“ podrazumijeva već osmišljene redovne i akcijske velnes aranžmane, dnevne velnes pakete kao i pojedinačne usluge. Velnes ponuda „Banje Vrućice“ prilagođena je potrebama gostiju pa su tako aranžmani prilagođeni porodicama ili parovima, menadžerima ali i svima koji žele da se rekreiraju, relaksiraju ili da se oslobode stresa u srcu prirode. Inače, ponuda kompletnog centra podijeljena je na nekoliko cjelina: svijet vode, svijet sauna, svijet masaža, spa beauty i medical wellness.

Velnes centar “Stara Banja” najveći je velnes centar u cijeloj BiH i pored standardne ponude raspolaže sa zatvorenim i otvorenim bazenom sa termomineralnom vodom, zatvorenim rekreativnim bazenom te otvorenim bazenskim kompleksom koji se prostire na 5.000 kvadratnim metara. Svijet sauna podrazumijeva orijental, bio, finsku i infra red saunu dok svijet masaža podrazumijeva veliki broj masaža različitih tipova poput medicinske, sportske, holističke, aroma masaže i mnogih drugih. Spa beauty isto tako nudi široku lepezu usluga u oblasti njege lica, tijela, kose i noktiju. Medical wellness pomoći će vam da uz akupunkturu, tretman zelenim algama, mineralnim kupama i sličnim uslugama vratite balans vašem organizmu.
– Svaka godina u Banji Vrućici je stepenica više, otuda i intencija novim uspjesima. Naša vizija je da postanemo lider u banjskom turizmu jugoistočne Evrope u doglednom periodu. To ćemo postići samo ako imamo isti odnos prema poslu kao i do sada. Velika profesionalnost i uslužnost. Već imamo nove poslovne planove čijim ostvarenjima se treba posvetiti od samog početka. Nekoliko novih investicija čeka na realizaciju u oblasti ugostiteljstva. Namjera je da i dalje radimo na unapređenju kadrova i usluga kao i izgradnji novih medicinskih objekata, kako bi i na taj način išli u korak sa evropskim standardima – ističe Bogdanić.

Moderna istorija Banja Vrućica počinje 1919. godine, nakon završetka Prvog svjetskog rata, tako da ove godine ovaj zdravstveno-turistički centar obilježava 104 godine rada i postojanja.

TESLIĆ
Kako se Banja Vrućica uk-ljučuje u lokalnu zajednicu i doprinosi razvoju turizma u Tesliću?
-Banja Vrućica je lokomotiva, ne samo turističkog, nego i privrednog razvoja Opštine Teslić, te zahvaljujući gostima prvenstveno iz inostranstva, korist imaju i mnogi drugi privredni subjekti Opštine Teslić (maloprodaja, zanatske radnje, lokalni prevoznici), te je efekat na privredu Opštine mnogo veći od samog prihoda koji ostvaruje Banja Vrućica. Primjetan je i pomak u saradnji sa lokalnom Turističkom organizacijom, te je pružena njihova podrška u zajedničkim aktivnostima na sajmovima kako u zemlji, tako i u inostranstvu.