Britanska vlada ograničiće uvrštenja na berzu zbog nacionalne sigurnosti

Berza

Vlada Velike Britanije namjerava da proširiti svoja ovlašćenja za regulaciju Londonske berze (LSE) i zabrani uvrštavanje kompanija čije aktivnosti mogu predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti, piše Financial Times (FT) pozivajući se na predstavnike Ministarstva finansija.

Ta novina navodi da ministar finansija Rishi Sunak, kako bi se borio protiv “prljavog novca” na britanskim finansijskim tržištima, želi dobiti ovlasti prema kojima bi mogao iz sigurnosnih razloga spriječiti izlistavanje kompanija.

Trenutno odluke o uvrštavanju donosi posebna jedinica unutar Uprave za finansijske propise i nadzor, koja je nezavisna od vlade. Prema novinama, britansko Vijeće za nacionalnu sigurnost, koje uključuje članove vlade i predstavnike sigurnosnih snaga, takođe bi trebalo razmotriti prijem niza kompanija u LSE.

Financial Times vjeruje da je takav prijedlog britanske riznice posljedica nezadovoljstva mnogih parlamentaraca što trenutna pravila omogućuju tvrtkama da kotiraju na londonskoj burzi, pa čak i onima u vlasništvu poslovnih ljudi koji su bogatstvo stekli na sumnjivim poslovima.

Novine naglašavaju da su britanske vlasti ozbiljno zabrinute trenutnim pravilima LSE-a nakon što je kompanija EN + ruskog poduzetnika Olega Deripaske ušla na berzu u novembru 2017. godine.