Plate izvršnih direktora u Velikoj Britaniji pale gotovo 20 odsto

Karijere

Prosječna plata izvršnih direktora vodećih 100 kompanija u Velikoj Britaniji pala je tokom proteklih godinu dana za gotovo 20 posto, pokazuju podaci konzultantsko-revizorske firme Dilojt (Delloitte)

Prosječna plata, odnosno srednja vrijednost između najslabije i najbolje plaćenog direktora, pala je s 4,3 miliona funti u 2016. na 3,5 miliona ove godine. Mjere uvedene za ograničavanje zarada direktora po svemu sudeći djeluju, poručuju iz Dilojta.

Ove godine su godišnje glavne skupštine dioničara ‘mirnije od očekivanog’, ističu. „Pad plata izvršnih direktora svjedoči o stvarnim naporima onih koji odlučuju o naknadama za direktore da umire zabrinutost dioničara“, kaže zamjenik izvršnog direktora Dilojta Stiven Kejhil.

„Ovo je prvi ciklus u kojem su zakoni uvedeni 2013. i prvenstveno izglasani na godišnjim skupštinama dioničara tokom 2014. počeli donositi rezultate. Čini se da trenutno zakonodavstvo djeluje“, smatra Kejhil.

Izvještaj Dilojta o naknadama i nagradama za direktore takođe pokazuje da je došlo do smanjenja bonusa i uplata za penzije za novoimenovane čelnike.

Izvještaj se podudara s nedavno objavljenim istraživanjem instituta Haj pej (High Pay Centre) koje pokazuje da je prosječna plata izvršnih direktora vodećih kompanija u Velikoj Britaniji ove godine pala 17 odsto.

No, direktor tog instituta Stefan Stern smatra da je javni pritisak doveo do onog što bi se na kraju moglo pokazati kao ‘jednokratni pad zarada’, kao i da je ovogodišnji pad prosječnih zarada posljedica rezanja visokih plata za jednog ili dva pojedinca.

Nova pravila uvedena 2013. obavezala su preduzeća da osiguraju veću transparentnost po pitanju zarada njihovih izvršnih direktora u odnosu na druge zaposlene, te da svake tri godine održavaju obavezujuće glasanje dioničara o tim zaradama.

Međutim, nezadovoljstvo javnosti zbog visokih direktorskih plata se nastavilo.

Britanska premijerka Tereza Mej obećala je dalje reforme politika koje se tiču zarada i nagrađivanja, kao i obračun s onim što je nazvala ‘iracionalnim, nezdravim i rastućim jazom’ između plata direktora i radnika.

Institut Haj Pej je nedavno objavio da je prosječni omjer plata između 100 čelnika vodećih kompanija i zarada njihovih zaposlenih pao na 129:1, što znači da za svaku funtu koju dobije prosječni radnik, njegov izvršni direktor dobije 129.

U 2015. godini omjer je iznosio 148:1.