Četiri najjača kluba napuštaju košarkašku prvu ligu Španije?

Sport

Predstavnici Real Madrida, Barselone, Unikahe i Baskonije sastali su se u srijedu i razgovarali o potencijalnom izlasku iz Endesa lige, prvog ranga takmičenja u španskoj košarci.

Ljudi iz ova četiri kluba pokazuju nezadovoljstvo već nekoliko mjeseci unazad.

Kako javlja “Mundo Deportivo”, razgovaralo se o stvaranju nove, privatne lige.

Klubovi pokazuju najveće nezadovoljstvo povodom broja timova u ligi, jer ACB, odnosno Endesa liga, nije u mogućnosti da smanji broj na 16, već u najjačoj španskoj ligi učestvuje 18 timova.

Svake godine španska klupska košarka prolazi kroz krizu koja se obično završi bez ikakvih posljedica, ali kraljica igara ponovo se nalazi u trusnoj zoni na Pirinejima.

Jer predstavnici španskih evroligaša su u maju napustili sastanak sa predstavnicima lige, i nisu željeli učestvovati u sastavljanju kalendara takmičenja.

Pitanje broja utakmica je ove sezone važnije nego inače, s obzirom da će od sezone 2017/18 biti uvedeni i redovni „reprezentativni prozori“, odnosno kvalifikacije za svjetsko prvenstvo. One će donijeti više reprezentativnih utakmica i pauza u prvenstvima, što već najavljuje sukob NBA, FIBA i Eurolige zbog kalendara utakmica i dozvola igračima za nastup u reprezentaciji.

U Španiji je rasprava, navodno, otišla toliko daleko, da su Real, Barselona, Unikaha i Baskonija zaprijetili da će stvoriti privatnu ligu.