Tražnja za avionima u SAD pala 70 odsto

Tržište

Narudžbine u američkim fabrikama imale su veliki pad u julu, usljed naglog pada narudžbina za civilne avione, saopštilo je ministarstvo trgovine SAD

Fabričke porudžbine u SAD pale su u julu za 3,3 odsto, posle rasta od 3,2 odsto prethodnog mjeseca.

Julski pad je posljedica od 19,2 odsto u narudžbinama u nestabilnoj kategoriji opreme za transport. Narudžbine za civilne avione, koje mogu znatno oscilirati od mjeseca do mjeseca, pale su u julu za 70,8 odsto, posle rasta od 129,3 odsto prethodnog mjeseca.

Ne računajući sektor transporta koji uključuje avione, fabričke naružbine u julu su porasle za 0,5 odsto, posle malog rasta od 0,1 odsto prethodnog mjeseca.

Kategorija koja se koristi za predstavljanje poslovnih investicija zabilježila je solidan rast od jedan odsto, posle pada od 0,1 odsto u junu.

Prethodnih mjeseci, američki proizvodni sektor je dobio podsticaj s jakim dolarom i poboljšanjem u svjetskoj privredi. Rast je ubrzan u Evropi, Japanu i nekim zemljama u razvoju.

Uprkos ukupnom padu, rast u kategoriji poslovnih investicija pokazuje da su kompanije optimistične kad je riječ i budućoj potražnji.