Izrael prodaje meso iz epruvete, Kina jedan od najvećih kupaca

Tehnologija

Kina je potpisala sporazum u vrednosti od 300 miliona dolara za kupovinu mesa iz laboratorije u Izraelu

To bi mogao da se pokaže kao unosan za proizvođače veganske hrane u najnaseljenijoj zemlji svijeta.

Laboratorijsko meso poznato i kao kultivisano ili bio meso se pravi u laboratoriji uz korišćenje životinjskih ćelija zbog čega se neki vegani protive takvom konceptu, ali su organizacije za ljudska prava i očuvanje okoline pozdravile takvo dostignuće, navodi britanski Indipendent.

Kina trenutno uvozi meso za 10 milijardi funti godišnje kako bi pomogla ishranu stanovništva čiji broj premašuje 1,4 milijardi.

Kineska vlada je zacrtala plan da smanji konzumaciju mesa za 50 procenata. Ta zemlja nastoji da usvoji tehnologije koje će doprinijeti smanjenju zagađenja partnerstvom s izraelskim kompanijama visoke tehnologije, javljaju izraelski mediji.

Među osam kompanija u svijetu koje prave meso od životinjskih ćelija u laboratorijama, tri su iz Izraela – „Supermeso“ (SuperMeat), „Buduće tehnologije mesa“ (Future Meat Technologies) i „Meso i budućnost“ (Meat and Future), objavio je magazin Kvarc (Quartz).

Sporazum sa Kinom potencijalno bi mogao da otvori azijsku ekonomiju za izraelske kompanije.

„To je kolosalna tržišna mogućnost“, izjavio je Brus Fridrih iz Instituta Dobra hrana koji podržava i lobira za alterntive mesu.

On kaže da kineski zvaničnici mogu da usmjere milijarde dolara u tu tehnologiju. Očekuje se takođe da taj potez pozdrave borci za očuvanje okoline kao korak ka smanjenju gasova staklene bašte.

Prošle nedelje je kineski državni dnevnik „Kina nauka i tehnologija“ objavio članak na kineskom jeziku u kome se ističe da je meso iz laboratorije bezbjedno i da predstavlja prihvatljiv način za konzumiranje mesa.

„Imate dva identična proizvoda od kojih se za jedan mora zaklati stoka da bi se dobio. Drugi je potpuno isti i jeftiniji, nema emisije gasova staklene bašte, nema klanja životinje. Koji biste izabrali?“, navodi se u članku koji prenosi izraelski list Tajms of Izrael.

Generalni direktor Kineskog nacionalnog centra za strategiju klimatskih promjena i međunarodne saradnju Li Džinfeng rekao je da se uz takve promjene načina života može očekivati transformacija proizvodnje mesa i smanjenje emisije karbona.