Arhitekta Norman Foster proširuje madridski muzej Prado

Britanski arhitekta Norman Foster službeno je glavna osoba arhitektonskog projekta u Madridu

Museo Nacional del Prado ili muzej Prado je španski nacionalni muzej u Madridu. Spada u jednu od glavnih znamenitosti Madrida, ali i cijele Španije. Sastoji se od nekoliko hiljada slika španskih, italijanskih i francuskih umjetnika, a mnogi se slažu da njegov sastav zaslužuje biti u svjetskom vrhu.

Kad se građevina takvog značaja i reputacije treba preuređivati ili renovirati, jasno je da se posao može provjerenim stručnjacima. Čast da učestvuje u najnovijem projektu renoviranja je pripala britanskom arhitektu Normanu Fosteru, koji će sarađivati sa španskim arhitektom Carlosom Rubiom.

Projekat će biti koncipiran oko preuređenja predivne građevine „Salon de Reinos“, a novčana vrijednost iznosi oko 30 miliona eura. „Salon de Reinos“ je nedavno pripala muzeju Prado i to u cilju povećanja izložbenog prostora. Iz Prada poručuju kako će preuređenje nastojati maksimalno pratiti tradicionalni izgled same građevine, ali će se prilagoditi trenutnim potrebama. To se prvenstveno odnosi na krov koji će u sebi imati ugrađene solarne ćelije, što je svakako odlika modernih građevina. Ipak, estetski će biti nenametljivo uklopljene, a pružaće prirodnu energiju galeriji.