Ovo su najvrijedniji evropski spomenici

Travel

Prema najnovijim istraživanjima, vrijednost Ajfelovog tornja u Parizu procijenjena je na 435 milijardi evra, što ga čini najvrijednijim spomenikom u Evropi

Vrijednost čuvenog tornja šestostruko je veća od njegovog najbližeg rivala na listi – rimskog Koloseuma, koji je procijenjen na 91 milijardu evra.

Najvrijedniji britanski spomenik je londonski Tauver sa 7,5 milijardi evra, dok je Stounedž na sedmom mjestu sa 10,5 milijardi evra.

Istraživanje trgovinske komore italijanskog regiona Monza i Brianza zasnovano je na imidžu, brendu i vidljivosti spomenika. U studiju je uvršteno deset različitih parametara, koje su iznele razne organizacije za analizu i statistiku.

U obuhvaćene kriterijume spada i turistički indeks, prema kojem se uzima u obzir ekonomska vrijednost lokacije, čuvenost spomenika, priliv posjetilaca teritoriji i spomeniku, te indeks ekonomske privlačnosti u koji spadaju faktori poput broja stvorenih radnih mjesta i izvozna vrijednost.

Na listi čuvenih evropskih spomenika još su katedrala Duomo di Milano u Milanu, čija je vrijednost procijenjena na 82 milijarde evra, madridski muzej Del Prado (58 milijardi evra).