Šta (ni)su studirali direktori velikih kompanija?

Karijere

Najbolji i najinteligentniji direktori imaju raznoliko obrazovanje. Neki od njih su odabrali onu oblast studiranja koja je direktno povezana sa uspjehom i dostignućima koja su ostvarili, dok odluke drugih nisu odmah imale smisla njihovoj okolini

Bilo da ste diplomirali na Internacionalnim studijama kao Vitni Volf, osnivačica aplikacije Bumble, ili ste završili Metalurški inženjering kao izvršni direktor Gugla Sundar Pičai, ima mnogo načina da uspijete u svijetu tehnologije.

Rid Hejstings – direktor kompanije Netflix (Netfliks)
Studirao je matematiku na koledžu Bowdoin, a kasnije i vještačku inteligenciju na Stanford univerzitetu. Za glavne predmete je odabrao matematiku i informatiku. Hejstings je odustao od koledža na godinu dana da nastavi svoj ljetnji posao: prodaja usisivača od vrata do vrata. Na koledžu je osnovao klub koji je organizovao penjanje i vožnje kanuima.

Džek Ma – direktor kompanije Alibaba
Džek Ma nije uspio da upiše koledž iz prvog pokušaja. Niti iz drugog. Niti iz trećeg. Džek Ma je aplicirao za koledž ukupno četiri puta prije nego što je njegova prijava prihvaćena. Diplomirao je na odsjeku za engleski jezik. Danas se njegovo bogatstvo procjenjuje na skoro 30 miliona dolara.

Suzan Vojcicki – direktorka kompanije Yotube (Jutjub)
Studirala je istoriju i književnost na Harvardu. Međutim, završila je i ekonomiju na Univerzitetu Kalifornije. Vojcicki dolazi iz porodice akademika i očekuje da i ona sama to postane. Njen prvobitni plan bio je da doktorira iz oblasti ekonomije, ali je promijenila planove kada je shvatila da joj je prva strast tehnologija.

Džejms Park – direktor kompanije FitBit
Džejms Park nije diplomirao na Harvardu iz prostog razloga – jer je odustao. Informatika je bila njegov glavni predmet tokom studija.

Raid Hofman – direktor kompanije Linkedin
Diplomirao je na Univerzitetu Stanford. Jedan od njegovih glavnih predmeta bila je kognitivna nauka, a stekao je i master diplomu iz filozofije.

Travis Kalanik – direktor kompanije Uber
Kalanik je studirao softverski inženjering na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu (UCLA), ali je odustao da bi radio na projektu Scour.

Meg Vitman – direktorka kompanije Hewlett Packard Enterprise (Hjulit Pakard)
Vitmanova je prvobitno željela da bude doktor, pa je započela studije matematike i prirodnih nauka. Međutim, nakon ljeta koje je provela prodajući reklame za magazine, preusmjerila je svoja interesovanja ka oblasti ekonomije.

Satja Nadela – direktor kompanije Microsoft (Majkrosoft)
Iako je prvobitno želio profesionalno da igra kriket, shvatio je da bi bilo bolje da se bavi naukom i tehnologijom, što je njegova prva strast. Stekao je diplomu iz oblasti elektrotehnike.

Ilon Mask – direktor kompanije Tesla i SpaceX (Spejs Iks)
Glavni predmeti koji su okupirali Ilonovu pažnju su fizika i ekonomija. Prije nego što je imao viziju da ljudi hodaju po Marsu, Ilon je vodio malo drugačiji život. Kao student na Univerzitetu Pensilvanije, Mask je iznajmio kuću sa 12 spavaćih soba i pretvorio je u noćni klub. Ponekad je bilo i 500 gostiju za veče.

Ivan Špigel – direktor kompanije Snapchat (Snepčet)
Špigel je odustao od Univerziteta Stanford. Iako je Špigel održao govor na dodjeli diploma, on tehnički nije diplomirao. Naime, bio je veoma blizu dobijanja diplome, ali je u posljednjem trenutku odlučio da se fokusira na Snapchat (Snepčet), što se i isplatilo.

Studirati, diplomirati… izgleda da to nije presudno kada govorimo o uspjehu. Potrebno je da imate viziju, strpljenje, originalne ideje i veliko znanje, koje možete steći i neformalnim obrazovanjem. (BIZLife/Strani mediji)