Upoznajte Denis Koats, najplaćeniju ženu na svijetu

Karijere

Ona je izgradila Bet365, a sada je plaćena tri puta više od izvršnog direktora Epla

Ako bi se rekordni bonus Deniz Kouts od 265 miliona funti ‘spakovao’ u novčanice od 50 funti, to bi formiralo kulu dvostruko višu od Šarda, najviše kule u Londonu, piše Gardijan.

Za Kouts, najplaćeniju ženu – izvršnog direktora, na svijetu to čak nije bilo ni jednokratno. Godinu dana ranije ona je dobila 217 miliona funti od profita koji je ostao od privatnog porodičnog posla, iako vrijedi milijarde.

Svi brojevi povezani sa Bet365 su veliki: kockari su se prošle godine kladili za 52,5 milijardi funti, što je iznad godišnjeg ekonomskog rezultata Hrvatske i Urugvaja. Licenca ‘Bet365’ za rad u Velikoj Britaniji je zapravo dozvola za štampanje novca – piše Gardijan.

Iako veoma dobar finansijski performans kompanije Bet365, zadobio je znatno manje pažnje od plate od 220 miliona funti i 45 miliona funti u dividendama koje je dobila Kouts, koja je vlasnik više od polovine kompanije.

Bet365 je privatni posao porodice Kouts, poslovne dinastije vrijedne 5,8 milijardi funti. Priča o tome kako su izgradili svoju imperiju je industrijska legenda.

Otac Kouts, Piter, osamdesetogodišnji sin rudara postao je uspješan lokalni biznismen i vlasnik niza kladionica. Ali upravo je Deniz, diplomirani ekonomista, postala svjesna prilike kakvu ima na mreži. Ona je kupila domen Bet365.com na i-beju (eBay) za 25.000 dolara i u čitav sistem internet klađenja ušla je brže od konkurenata Ladbrokes-a i čuvenog Vilijam Hila.

Kako tvrde, Bet365 ima 35 miliona klijenata, što ga čini najvećim svjetskim onlajn kockarskim poslom. U svom vlasništvu ima bivšeg premijerligaša Stouk, čiji je jedan od sponzora prošle godine bio i srpski Nordeus.

Sada kompanija izgleda spremna da se probije u SAD, putem ugovora sa njujorškim kazino operaterom dizajniranim da iskoristi ogroman potencijal rasta u zemlji, pošto je Vrhovni sud ukinuo deceniju staru zabranu za sportsko klađenje. (BIZLife/The Guardian)