Veliki transfer među tehnološkim gigantima

Džon Đanandrea, jedan od najznačajnijih Guglovih stručnjaka i direktor njihovog odjela za vještačku inteligenciju, napustio je tu kompaniju kako bi preuzeo novu poziciju – i to u kompaniji Epl, koja je Guglov veliki rival

Đanandrea je tako postao deo Eplovog tima od 16 direktora, koji rade direktno za izvršnog direktora Timotija D. Kuka, a za svoju novu kompaniju predvodiće Eplovu strategiju mašinskog učenja i vještačke inteligencije, piše Njujork Tajms.

Dovođenje stručnjaka njegovog profila Eplu predstavlja značajan vetar u leđa u trci sa konkurentima za razvijanje i usavršavanje vještačke inteligencije. Naime, dok se ova kompanija, zahvaljujući iPhoneu, probila na mjesto najvrednije kompanije na svijetu čijim se akcijama javno trguje, brojni tehnološki stručnjaci iPhoneovu digitalnu asistentkinju Siri procjenjuju manje efikasnom od njenih konkurentskih kolega Gugl Asistenta i Amazonove Alekse, prenosi Jutarnji list.

Budući da je upravo Đanandrea u Guglu predvodio integraciju vještačke inteligencije u različite Guglove proizvode, uključujući digitalnog asistenta i internetsko pretraživanje, te Gmail, njegov prelazak velika je pobjeda za Epl, smatraju stručnjaci.

Iz Epla su poručili i da se u razvoju vještačke inteligencije posebno usmjeravaju na zaštitu privatnosti svojih klijenata i korisnika njihovih uređaja i usluga. Đanandrea bi im trebao pomoći pri razvijanju metoda kojima će neuralne mreže i algoritme programirati bez kompromitiranja privatnosti.