Poskupljuju avio-karte i hoteli

Ekonomija

Snažan rast svjetske privrede i rast cijena nafte mogli bi da povećaju troškove avioprevoza tokom 2019. godine, pri čemu bi avio-karata mogle poskupjeti za 2,6, a hotelski smještaj za 3,7 posto, pokazuju najnovije procjene

U nekim zemljama uključujući Indiju, Novi Zeland, Norvešku, Njemačku i Čile, očekuje se rast cijena avionskih karata za više od 7 posto, objavljeno je u godišnjim procjenama poslovnih putovanja udruženja Carlson Wagonlit Travel i Global Business Travel Association.

Troškovi vazduhoplovstva rastu, uključujući troškove goriva i rada, prisiljavajući prevoznike da pokušaju podići cijene ili dodati doplatu za gorivo kako bi se održale marže.

Predviđanja CWT/GBTA za 2019. sugerišu da će rast hotelskih cijena biti podstaknut povećanom potražnjom za avioprevozom. Očekuje se da će se cijene hotelskih soba u SAD i Evropi povećati za više od 5 posto.

Uprkos pozitivnim CWT/GBTA predviđanjima, 2019. godina ostaje rizična zbog situacije u globalnoj ekonomiji zbog mogućeg jačanja protekcionističkih politika, trgovinskog rata i neizvjesnosti u vezi Bregzita.