Zašto je njemačka privreda toliko uspješna?

Da li ste se ikada pitali zašto je njemačka privreda toliko uspješna? Ključ je u malim i srednjim preduzećima. I na tome što se fokusiraju na spor i stabilan rast, a ne na brzu ekspanziju

Upravo takav primjer su kompanija Berlinski šrafovi (Berliner Schrauben), piše DW.

Berlinski šrafovi su tipično, njemačko ‘mitelštand-preduzeće’. Taj pojam odnosi se na mala i srednja preduzeća (MSP) koja imaju manje od 500 radnika i godišnji promet ne više od 50 miliona evra. Za te firme često se kaže i da su ‘skriveni šampioni’, da oni stoje iza ekonomskog uspjeha zemlje.

Ono što je najvažnije za takva njemačka preduzeća jeste spremnost da izaberu sektor, drže ga se i fokusiraju se na spor i stabilan rast, a ne na brzu ekspanziju.

– Profesionalizam je u tome da radiš ono na čemu si dobar – kaže Štefan Langea, rukovodioc filijale ovog preduzeća. Iako se po imenu to ne bi reklo, proizvodnja šrafova je 60 odsto prometa ove kompanije. Firma isporučuje i instalacije, cijevi, konektore za drvo i niz drugih alata.

Svaki šesti posao u Njemačkoj dolazi upravo iz malih i srednjih preduzeća, što je više od pola ekonomske proizvodnje. Pa ipak, kako mladi bježe od trgovinskih poslova kao što su metaloprerađivači, sektor se suočava s ozbiljnim nedostatkom kadra (zanatlija).

U mnogim slučajevima tu prazninu popunjavaju migranti.