Priča s Forbsove liste: Rekli su mi da sam debela za manekenku, pa sam napravila svoju firmu

Interview

Tijana Tamburić (27) uspješna je frilenserka i suosnivačica kompanije Female Narratives, ali i bivša manekenka, a sad je uvrštena na Forbsovu listu „30 ispod 30“ na kojoj su pozicionirani mladi, talentovani i uspješni ljudi iz cijelog svijeta

Na ovoj Forbsovoj listi nalaze se brojni umjetnici, uspješni ekonomisti, marketing stručnjaci, eksperti za medije, naučnici, a ona se na uvaženoj listi našla u kategoriji mediji i marketing, kao suosnivačica Female Narratives – kompanije koja nudi klijentima nov pristup marketingu, direktno povezujući preko 100 frilensera sa brendovima za koje pišu.

Kako je došla do ovakvog uspjeha i ove pozicije? Od svoje 15. godine radila je punih 10 godina kao manekenka u jednoj od najboljih agencija na svijetu. Za to vrijeme pohađala je fakultet, UCL u Londonu koji je u top 10 najboljih univerziteta u svijetu. Modu napušta kad su joj rekli da „nije ovoljno mršava“.
– Razočarana sam bila čitavim tim sistemom mode i agencijama. Shvatila sam da mogu da iskoristim svoje druge vještine i strasti koje agencija, u kojoj sam radila, nikada nije ohrabrila. Uvijek sam htjela da nekako sarađujem sa mojom agencijom i radim na interesantnijim projektima, ne samo kao manekenka. Željela sam da radim kao pisac, jer se frilensingom bavim nekoliko godina ili već kao umjetnički direktor.

Tijani je baš to nedostajalo, prostor u kom će prezentovati svoje pisanje. Upoznala je puno kreativnih fotografa, muzičara, dizajnera i frilensera kojima je isto tako nešto nedostajalo.
– Umjesto da čekam da neko drugi to napravi, ja sam napravila svoj sajt sa drugaricom Franzi Klein.

Kako su obje bile manekenke i frilenserke s isustvom rada na raznim projektima, bila im je potrebna neka nova platforma za stvaranje.
– Ja sam radila kao novinar i projekt menadžer, a Frenzi kao producent. U roku od sat vremena razgovora dobile smo ideju i te večeri smo pokrenule sajt, instagram profil i kompaniju u Engleskoj.

Njihovi klijenti danas su kompanije kao što su: Bumble (aplikacija koju je pokrenula suosnivačica Tindera), North Face (proizvodnja odjeće i obuće), W Hotels, Squarespace (hosting kompanija).
Zbog siline posla, Tijana nije ni znala da je nominovana za Firbsovu listu, sve dok joj nije stigao formular koji je trebalo da popuni.
– Polja na formularima sam ispunjavala na plaži u Meksiku 1. januara, morala sam sve da završim za sat vremena. Nakon toga ništa više nisam čula o svojoj prijavi, sve do neki dan kada je izašla lista. Mislim da sam oborila rekord kao osoba koja je najbrže ikada aplicirala za Forbsovu trku (smijeh).
Osmi mart je drugi rođendan naše kompanije, slavimo ga u Londonu sa 100 žena i za ovu godinu planiramo svašta! Nove klijente, globalne projekte i puno kolaboracija.

JEDINI IDOL MI JE MAJKA
– Moja mama, profesor kozmetiologije, ona je moj idol, jer je 1992. u osmom mjesecu trudnoće (noseći mene u stomaku) predala doktorski rad. Dobila je tada stipendiju i došla u London. Borila se kao žena-laf među strancima i uspjela je. Sada je profesorica londonskog koledža mode.