0,1 posto najbogatijih zaradilo koliko i polovina stanovništva

MANAGER

Vršilac dužnosti direktora Međunarodnog monetarnog fonda, Dejvid Lipton, izjavio je da je najbogatijih 0,1 odsto stanovništva nagomilalo isto bogatstvo kao najsiromašnijih 50 odsto.

„Svijet se suočava sa nizom promjena koje doprinose slomu povjerenja i društvene kohezije, naročito u razvijenim zemljama”, rekao je Lipton i dodao da „preterana nejednakost” predstavlja problem na globalnom i nacionalnom nivou.

On je govorio o globalnim izazovima na konferenciji u Parizu povodom 75. godišnjice konferencije u Breton Vudsu, kada su 44 zemlje definisale osnove na kojima će počivati međunarodni monetarni sistem posle Drugog svjetskog rata, a osnovani su MMF i Međunarodna banka za obnovu i razvoj.

Lipton je kazao da su globalizacija i nove tehnologije imale negativnu posljedicu u vidu političke polarizacije, populizma i gneva stanovništva.

Između ostalog, rekao je da razvoj Kine „iz osnova mijenja globalni predio”, a udio razvijenih zemalja u globalnoj proizvodnji opašće sa više od 50 odsto na trećinu u narednih 25 godina.

Lipton je kazao da kroz fiskalnu politiku MMF može da pomogne smanjenju nejednakosti i pozvao na zatvaranje rupa u zakonu koje omogućavaju korporacijama da izbjegavaju porez.

Dodao je i da je neophodno suzbijati nezakonite finansijske tokove, pranje novca i korupciju.

On je naglasio i da je neophodno izbjeći tzv. „trku do dna” – što je izraz za politiku deregulisanja poslovanja, smanjenja korporativnih poreza, davanja olakšica i subvencija, koju sprovode vlade širom svijeta kako bi stimulisale privredne aktivnosti.