YouTuberi iz Evrope organizuju se u sindikat

Karijere

Na problem manjka transparentnosti u primjeni pravila YouTubea razni se autori video sadržaja već neko vrijeme upozoravaju, a neki od njih preduzimaju i nešto veće akcije kako bi se skrenula pažnju na probleme YouTubera.

Oni, naime, koji žive od reklama ponekad dođu u situaciju da im YouTube bez objašnjenja demonetizuje video isječke ili ih uklanja s platforme, dok je proces žalbe na takve postupke komplikovan i dugotrajan.

Organizovani u neformalnu grupu , YouTuberi su pokrenuli inicijativu FairTube. Njome žele od YouTubea da dobiju transparentnije upute i pojašnjenja nekih odredbi, postavljanje ljudske službe za korisnike umjesto automatizovanih sistema, stvaranje nezavisnog tijela za medijaciju kod sporova, kao i uključivanje autora sadržaja u donošenje najvažnijih odluka koje se tiču upravljanja YouTubeom.

Vođa ovog pokreta, njemački Youtuber Jörg Sprave.
Nezavisni evropski YouTuberi dobili su i podršku najvećeg njemačkog sindikata IG Metall, koji osim industrijskih radnika okuplja i one iz područja električkog inženjerstva, IT-ja i drugih grana privrede. Sada, osnaženi ovim sindikatom, autori s YouTubea žele da provjere jesu li prakse koje Googleov servis praktikuje u Evropskoj uniji u skladu s ovdašnjim propisima, tj. ima li smisla YouTubere tretirati kao zaposlene ove kompanije. Isto tako žele da povećaju  transparentnost na relaciji platforma-kreatori.

YouTubeu su dali rok do 23. avgusta da odgovori na njihove zahtjeve, a u suprotnom će pokrenuti pravne procedure.