Ovo su znaci da je ponuda za posao previše dobra da bi bila istinita

Karijere

Stručnjaci za karijeru za Business Insider otkrivaju 12 potencijalnih znakova upozorenja da je vaša ponuda posla iz snova previše dobra da bi bila istinita.

Nakon višemjesečne potrage, prijava i razgovora, ništa nije više oslobađajuće nego napokon dobiti tu ponudu za posao iz snova.

Ali ako ste svježi s fakulteta i s minimalnim radnim iskustvom, a firma vam nudi platu iznad očekivanja, mogućnost povremenog rada od kuće i besplatna putovanja, možda biste trebalo da preispitate odluku da radite tamo.

Imajte na umu nejasnoće, verbalne dogovore, preveliku spremnost za zapošljavanje i preuranjene zahtjeve za vašim osobnim podacima, jer to može ukazivati na to da je firma lažna, da ima toksično okruženje ili na neki drugi način nije ono što se čini na prvu.

Stručnjaci za zapošljavanje su otkrili 12 potencijalnih znakova upozorenja da je vaša ponuda posla iz snova previše dobra da bi bila istinita – te da biste po svaku cijenu trebalo da izbjegavate tu priliku:

Budite oprezni ako je ponuda plate previsoka

Nerazumno visoka plata uobičajeni je znak da posao možda neće biti onakav kako se čini, prema stručnjakinji za karijeru Eileen Sharaga.

“To bi mogao biti znak da niko ne želi posao, jer su uslovi toksični”, kaže ona. “Oni bi mogli biti očajni i željeli vas zaposliti kako bi riješili hitan problem.”

Verbalna obećanja bez papira takođe bi mogla biti znak za uzbunu

“Čuvajte se firmi koje vam daju verbalna obećanja, ali ih neće dati napismeno”, upozorava Sharaga. “To gotovo uvijek znači neispunjenje.”

Uz to, ne postoje fizički dokazi verbalnih obećanja, tako da kompanija ne može biti odgovorna za njihovo nepoštivanje.

Nejasni detalji o vašim odgovornostima mogli bi biti znak nestabilnosti

“Ako nemaju odgovore na vaša pitanja, to bi mogao biti znak za uzbunu”, upozorava Sharaga.

Ta pitanja mogu sadržavati pojedinosti o vašim poslovnim odgovornostima, radnom okruženju firme, kada biste trebali da počnete s radom ili u kojem smjeru kompanija planira da ide u narednih 10 godina.

Prema Sharagi, nejasnoća znači neorganizovanost i nestabilnost.

Menadžer zapošljavanja koji se pretjerano trudi da vas zaposli može ukazivati na probleme u kompaniji

“Firma koja se čini previše željnom vas zaposliti odmah će tražiti vaš odgovor (na ponudu) i da krenete s poslom odmah”, kaže Sharaga. “To može biti znak da su očajni i da nisu pažljivo tražili kako bi pronašli odgovarajuću osobu.”

Kompanija koja zapošljava iz pravih razloga intervjuisaće više kandidata i objaviće ponudu osobi koju žele dovesti, navodi Debra Wheatman, sertifikocana trenerica za karijeru kompaniji Careers Done Write. Zatim će vam omogućiti da uzmete vremena da razmislite o svojim sljedećim koracima, umjesto da odmah odlučite.

Ako nije bilo službenog intervjua, ponovo razmotrite ponudu

Formalni razgovori licem u lice omogućuju vam da osjetite namjere i radno okruženje kompanije koja nudi posao.

“Imala sam klijentkinju koja je dobila visoku ponudu za posao od francuske kompanije. Firma je tvrdila da širi svoje poslovanje u SAD, tako da moja klijentkinja nije imala razgovor oči u oči s njenim zaposlenim. Razgovarali su telefonom i tražili njene lične podatke i broj socijalnog osiguranja kako bi krenuli naprijed s procesom zapošljavanja. Radilo se o primjeru pokušaja prevare. Uvijek trebati izbjeći prihvatanje ponude bez intervjua”, upozorava ona.

Ako je proces intervjuisanja prebrzo prošao, to bi moglo značiti da je firma očajna

Dok niko ne uživa čekati da im se firme jave nakon razgovora za posao, spor proces zapošljavanja je normalan.

“Ubrzani proces zapošljavanja glavni je znak za uzbunu”, upozorava Liz Ryan, osnivačica i izvršna direktorka Human Workplacea, za Forbes.

“Kad smo u potrazi za poslom i željni da pobjegnemo od toksičnog radnog mjesta, skloni smo ne postavljati teška pitanja.”

Ako sve morate sami doznati u kojoj je fazi proces, kompanija bi mogla biti neorganizovana

Prema Wheatman, ako sve sami radite oko daljnjih aktivnosti s kompanijom – nazivate ih prvi i stalno provjeravate ima li što novo – obično postoji problem. “To bi moglo značiti da je kompanija neorganizovana i da možda nema puno poštovanja prema svojim zaposlenima”, kaže.

Visoka stopa promjene zaposlenih ukazuje na probleme

“Kompanije bi mogle imati visoke stope mijenjanja zaposlenih iz više razloga, kao što je odlazak zaposlenih početnih nivoa na bolja radna mjesta, zapošljavanje mnogih na minimalnu platu ili ako druge firme nude više novca za isti posao”, kaže Sharaga. “Ako kompanija ima visoku stopu izmjene zaposlenih zbog lošeg upravljanja ili toksičnog radnog okruženja, to je razlog za razmatranje alternativne kompanije.”

Ne vjerujte kompaniji koja želi vaše lične podatke unaprijed

“Ako već prije početka zapošljavanja i bez ponude traže vaše podatke o socijalnom osiguranju i bankovne izvode, to bi mogao biti znak da je firma lažna”, kaže Wheatman. “Ova vrsta ličnih podataka vrlo je povjerljiva i osjetljiva. Ako neko dobije vaš broj socijalnog osiguranja, mogli biste se suočiti s posljedicama do kraja života.”

Prije prihvatanja posla, provjerite ima li kompanija dobru reputaciju

Proguglajte kompaniju u vezi s negativnim vijestima i pravnim podacima. Pokušajte pitati i sadašnje i bivše zaposlene šta misle o njoj, ako imate mogućnost za to.

Ako je kompanija učestvovala u neuobičajeno velikom broju tužbi, razmislite o odbijanju ponude za posao

“Vaša vlastita reputacija će biti povezana s poslodavcem, pa svakako razmislite možete li stajati iza brenda”, napisao je Harvey Deutschendorf, stručnjak za emocionalnu inteligenciju u agenciji Fast Company.

Za dobru ponudu posla nećete morati uplatiti novac prije početka rada

“Ako od vas traže novac za pokretanje posla, to odmah izaziva zabrinutost”, upozorava Wheatman. Oni će vam možda reći da unaprijed date određeni iznos kako biste mogli pokrenuti posao, a zatim ćete početi zarađivati veliku platu. “Ne biste trebali davati novac u procesu zapošljavanja”, dodaje.

Ako vam intuicija kaže da budite oprezni, slijedite osjećaj

“Znaćete kada intuitivno nešto nije sasvim u redu”, kaže Wheatman. “Ako se tako osjećate tokom postupka zapošljavanja, devet od deset puta ste u pravu i trebalo biste da potražite posao negdje drugo.”