Njemačka bezbjednosna služba: Bacite elektroniku kada se vratite iz Kine

TECH

Njemačka unutrašnja bezbjednosna služba Federalna kancelarija za zaštitu ustava (BfV), savjetovala je svojim građanima koji posjećuju Kinu da nabave nove mobilne telefone koje bi koristili samo tokom putovanja i koje bi bacilli nakon što se vrate u Njemačku.

Kako prenosi njemački list Handelsblat (Handelsblatt), BfV je slične mjere predostrožnosti predložio i za laptop računare, a korisnicima se savjetuju da reinstaliraju operativne sisteme na njima ili da prestanu da ih koriste.

U internom izvještaju u koji je list imao uvid se navodi i da građani ne bi trebali da svoje uređaje gube iz vida tokom trajanja puta, kao i da na njima trebaju da imaju samo minimum neophodnih podataka.

BfV predlaže primjenu ovakvih bezbjednosnih mera zbog toga što je Kina “svjesna svoje snage” i da se “uvećavaju šanse da će učiniti nešto agresivno” kako bi ostvarila svoje interese, a zbog čega je neophodno da se građani i institucije Njemačke zaštite od neovlašćenog prikupljanja podataka.

Britanski Gardijan (The Guardian) je sredinom godine pisao da kineski graničari bez znanja putnika instaliraju aplikaciju za priupljanje podataka za sve turiste koji u zemlju ulaze kroz provinciju Sinkjang, u kojoj mahom žive Ujguri.