NATAŠA STANOJEVIĆ – Samospoznaja je ključna za uspjeh

Interview

Samo čovjek koji je svjestan šta je i ko je, šta želi, te dokle je stigao u svojoj misiji može da bude pokretač svoje ličnosti, a potom kompanije koju vodi i svih ljudi oko sebe. Upravo inovacije i noviteti, uklopljeni sa tradicionalnim, doveli su Moju apoteku u lidersku poziciju na tržištu farmacije u BiH. Za šta je, po treći put, stigla prestižna Best Buy nagrada, za odnos usluga 24/7, kvaliteta i cijene
Razgovarala BORJANA SIMIĆ Foto Velibor Tripić /NN

Na osnovu iskustva i mišljenja korisnika i potrošača o odnosu kvaliteta usluge i odnosu cijena u Bosni i Hercegovini prestižna Best Buy nagrada, u kategoriji najbolji lanac apoteka (50 apoteka i više apotekarskih stanica), po treći put pripala je Zdravstvenoj ustanovi MOJA apoteka. Direktorica Nataša Stanojević, za The Prestige govori o genezi uspona ove kompanije koja je danas simbol visokog standarda u domenu apotekarske djelatnosti, ali i o svojoj karijeri.

– Biti i opstajati kao najbolji jednako je izazovno i teško kao i postati. Iz jedne male apotekarske ustanove, uz želju, požrtvovan rad i trud, entuzijazam i hrabrost razvili smo se u sistem kakav smo sada. Ono što je Mojoj apoteci, kao zdravstvenoj ustanovi, bila ideja vodilja jeste posvećeno obavljanje naše primarne djelatnosti s pažnjom i ljubavlju, a u cilju unapređenja i očuvanja zdravlja naših građana, što je kasnije rezultiralo tim da smo prepoznati kao najbolji; što nas je izdvojilo kao lidera na tržištu. Činjenica da smo po treći put izabrani od strane građana kao najbolji najviše govori o kvalitetu rada naše ustanove i naših farmaceuta, što je  velika čast ali i odgovornost za budući rad i razvoj. Nekada je zaista teško nadmašiti sebe i biti još bolji, a to je ono što Moju apoteku i čini jedinstvenom.

Da bi živjeli ispunjenim životom, neophodno je da stalno budemo u pokretu, jer jedino tako će svaki dan da nam bude drugačiji

Ni u privatnom ni u poslovnom životu ne volim prosječnost, ali ni nametanje potrebe da se po cijenu svega bude najbolji. Treba ostaviti lični pečat posebnosti i jedinstvenosti, šta god da se radi, a to se može postići samo profesionalizmom, entuzijazmom, odgovornošću prema sebi i drugima; i ljubavlju.

Tradicionalno poslovanje doživjelo je velike promjene usljed brzog razvoja novih tehnologija, širenja tržišta, konkurentnosti… kako se nosite sa svim tim, s obzirom da su sada ljudski resursi u centru pažnje?
– Razvoj naše primarne djelatnosti, prevencija, unapređenje zdravlja i liječenje građana je imperativ koji nije, niti će kada biti narušen. A to je ona doza tradicionalne apotekarske prakse koja nikada neće biti ugrožena. Možemo je svim onim što moderno doba donosi sa sobom samo unaprijediti. Zato aktivno pratimo razvoj informacionih tehnologija, te moderno spajamo sa tradicionalnim vrijednostima koje apotekarstvo sa sobom nosi. To dokazujemo novitetima u samom konceptu poslovanja. Prvi smo odvažno uveli apoteku otvorenog tipa, pokrenuli projekat online prodaje koji je odlično prihvaćen, uveli smo dežurstvo u apotekama u tri grada, otvorili besplatnu info liniju, vršimo kućnu dostavu, aktivni smo na društvenim mrežama, prisutni u raznim društveno-odgovornim projektima…

Bili smo svjesni rizika koji nose inovacije i noviteti, uklopljeni sa tradicionalnim, ali uvijek smo težili da budemo drugačiji od drugih i korak ispred. Upravo nas je ta težnja, uz požrtvovan rad i dozu hrabrosti, i dovela u lidersku poziciju.

Pri tom se odlično nosimo sa velikim promjenama koje su zadesile moderno društvo, uspijevamo odgovoriti na sve potrebe savremenog čovjeka, a da pri tom tradicionalni način rada nije zanemaren. Još jedan dokaz za to je i njegovanje duha apotekarske tradicije kroz rad Galenske laboratorije Moja apoteka, koja postoji otkad i sama Ustanova.

Naravno da sve ovo ne bi bilo moguće ni uspješno bez kvalitetnog timskog rada, stručnih saradnika i odličnih farmaceuta. Smatram da 365 zaposlenih, koji čine Moju apoteku, u 29 opština u RS i jednoj u FBiH, jasan pokazatelj koliko nam je ova grana poslovanja razvijena i koliko nam je svijest o važnosti ljudskih resursa prisutna. Od osnivanja do danas bilježimo isključivo porast u zapošljavanju, koji čini 60 odsto magistara.

Moja apoteka je na liderskoj poziciji upravo zbog posvećenosti i želje da što bolje i brže prepozna potrebe pacijenata, građana, društva

U vašoj paleti proizvoda je i pomenuta Galenska laboratorija koja ima niz proizvoda na bazi prirodnih sastojaka. Koliko ste razvili ovaj segment?
– Galenska laboratorija Moje apoteke sad je već prepoznatljiv dio brenda čiji se proizvodi mogu pronaći samo u našim apotekama. Sve ove godine opstala je zbog kvaliteta proizvoda koje je iznjedrila. Paleta proizvoda je široka, a bitno je istaći da se spravljaju po posebnim recepturama i od prirodnih sastojaka, u čijoj izradi učestvuje izuzetno stručan i posvećen tim ljudi. Naši proizvodi obuhvataju kozmetičke preparate, razne kreme, čajeve, sirupe, kapi… koji su od strane korisnika prepoznati kao jedni od omiljenih proizvoda, jer je riječ o kvalitetnim prepratima iz domaće proizvodnje.

Da li, kao društveno odgovorna kompanija, mislite da i od ovog vida ulaganja zavisi uspješnost poslovanja?
– Uspješnost poslovanja zavisi od više elemenata, samim tim i od društvene odgovornosti. Mi se trudimo biti društveno odgovorni kad god je to moguće, i to nam je jedan od primarnih ciljeva. Svjesni smo da je za uspjeh jedne kompanije neophodno biti dio društva, jer samo tako pokazujete da ste na usluzi, a samim tim i opravdavate svoju osnovnu djelatnost.

Naša društvena odgovornost prvenstveno se ogleda u saradnji sa Medicinskim fakultetom UNIBL, zahvaljujući kojoj je od 2008. preko 250 studenata i oko 300 pripravnika prošlo kroz našu ustanovu. Mnogi od njih su ostali u stalnom radnom odnosu. Takođe, mnogo ulažemo u edukaciju naših radnika, podržavamo i organizujemo seminare, kongrese i aktivnosti kojima se unapređuje znanje i profesionalnost, samim tim i kvalitet usluge koji se prenosi pacijentima i kupcima.

Redovno smo prijatelji društvenih dešavanja…sportskih, kulturnih i onih koji promovišu zdrave navike i zdrav način života, posebno kod mlađe populacije koja je srce svake zdrave zajednice.

Do sad nismo imali potrebu da ističemo takvu vrstu angažmana, ali je ponekad bitno na svom primjeru pokazati da se može i treba biti odgovoran, koristan i human, a time inspirisati i svoje okruženje na djelovanje i njihov doprinos društvu.

Na kom nivou je zdravstvena svijest naših građana? Svima je potrebno da ih nešto stimuliše, ponekad su to suze, kad su srećniji – vino, ali sve češće neki medikament. Šta je vaš recept za zdrav i uspješan život, i posao?
– Zdravstvena svijest građana dosta je razvijena, upravo zahvaljujući razvoju informacionih tehnologija, dostupnosti različitih sadržaja i brzom protoku informacija. To ima svoje prednosti kada je riječ o prevenciji ili uvođenju zdravih navika, ali povremeno može dovesti i do opasnosti, jer pojedince navodi na samoliječenje što nikako nije preporučljivo; da sami sebi određuju dijagnoze i medikamente. Inspirisani tim, uveli smo besplatan info-telefon, kako bi našim pacijentima uvijek bili na usluzi, spremni da odgovorimo sa stručne tačke gledišta. Pored dežurnih apoteka i ovim putem smo u svakom momentu dostupni našim građanima.

Moja apoteka ima 365 zaposlenih, u 29 opština, od kojih je čak 60 odsto magistara. Pri tom bilježi porast u zapošljavanju

Recept za zdrav i kvalitetan život svakako je samospoznaja, pozitivna energija, ljubav prema sebi i okolini, te želja za učenjem. Kada smo svjesni sebe, svojih kvaliteta, ali i mana i propusta, te kada sebi to priznamo, samo tada možemo napredovati. Bitno je sebi postavljati nove ciljeve i takmičiti se sam sa sobom i okolinom, otkrivajući sebe u novim izazovima i savladavanju istih. Naravno, zdravog života nema bez zdravih navika, sporta, redovne ishrane, putovanja i porodice koja je nepresušni izvor ljubavi i podrške, i koja je kao takva primarni izvor sreće, glavnog uslova za zdrav život.

Uspjeti u bilo čemu nosi izazove: Meri Bara dolazi na čelo General Motorsa da ga spasava, pa više industrija ni najmoćnija ekonomija nisu tlo po kojem se ne gazi ukoliko nosite visoke potpetice! Kroz šta ste sve vi prošli tokom karijere, šta vas je inspirisalo, vodilo…?
– Uspjeh je individualna stvar, ali svaka vrsta uspjeha iziskuje veliku žrtvu, rad i posvećenost onome što radite. Takođe, ne može se uspjeti osim ako nemate ljubavi prema poslu koji obavljate i želje za novim znanjima. Mene je ovdje gdje sam sad dovela upravo ljubav prema farmaciji i želja da je unaprijedim sa timom koji može da me prati i podrži da napravimo prepoznatljiv brend u apotekarstvu, ne samo u BiH, nego i šire, u čemu smo jednim dijelom i uspjeli.

Nakon završene srednje Medicinske škole u Banjoj Luci, odlučujem da upišem Farmaceutski fakultet, koji tada ne postoji u našem gradu. Uz podršku porodice, odlazim na studije u Beograd, koje uspješno završavam i vraćam se u rodni grad. Karijeru započinjem baš tu, gdje sam otkrila ljubav prema farmaciji još tokom srednjoškolskih dana, i od 1999. postajem dio Apotekarske ustanove BL.

Nova interesovanja i menadžerske sklonosti počela sam otkrivati kroz prvi posao, posao farmaceuta. Želja za učenjem, novim znanjima i iskustvima probudila je u meni neke nove sklonosti: radom i učenjem uskoro sam došla do stepenice više i postala šef nabavke i distribucije, jedne od najvećih farmaceutskih kuća na našim prostorima, Hemofarma. Nedugo zatim postajem komercijalni menadžer Moje apoteke, gdje je moj rad i napredak prije dvije godine krunisan mjestom direktora Zdravstvene ustanove Moja apoteka.

Čitav taj moj razvojni put nije bio lak. Trebalo je mnogo odricanja, truda, volje, istrajnosti, a često i hrabrosti. Ali to je ono što me pokreće i inspiriše. Volja za učenjem, sticanjem novih znanja i dinamika koju ovaj posao nosi, moj je najveći pokretač. Često se sjetim jednog od citata iz moje omiljene knjige: ‘…da bi živjeli ispunjenim životom, neophodno je da stalno budemo u pokretu, jer jedino tako će svaki dan da nam bude drugačiji’. U mom slučaju, taj pokret predstavlja svako novo znanje i iskustvo stečeno tokom rada, zahvaljujući kome mi je svaki dan bio drugačiji i bogatiji od prethodnog. I dalje se trudim i radim sa istim entuzijazmom, kao na početku, jer samo uz tako čovjek može da napreduje; i u poslu i životu.

Svaka vrsta uspjeha iziskuje veliki rad, ljubav i posvećenost onome što radite, kao i želja za novim znanjima

Treba priznati da je pozicija direktora jedne ovakve ustanove ogromna satisfakcija za svakoga, a posebno za jednu ženu, koja uz posao nije zanemarila privatni život i tradicionalne, porodične vrijednosti. Pored karijere, ostvareni su moji najvažniji životni ciljevi, a to je da budem supruga i majka, a samim tim svaki uspjeh na poslovnom planu pada mi kao veća radost, jer imam s kim da je dijelim.

Da ste stranac koji dolazi na ovaj prostor, u šta bi uložili novac – sto hiljada ili milion maraka? Kako vidite ovdašnje tržište, i šta biste promijenili?
– Ovdašnje tržište vidim kao tržište sa mnogo potencijala, ali definitivno sa nedovoljno proizvodnje. Uložila bih u proizvodnju, a pod tim podrazumijevam kako privrednu proizvodnju, tako i proizvodnju što stručnijeg i obrazovanijeg stanovništva, svih starosnih kategorija. Sigurno bih formirala jedno veliko udruženje koje bi umrežavalo i spajalo ljude različitih profila i različite sklonosti, gdje se podrazumijeva i dodatni rad na razvoju IT sektora. A sve to bih stavila pod krov jedne akademije.

Naveli ste citat iz omiljene knjige. Koja je za vas toliko poučna knjiga a da vam pri tom koristi u poslu?
– Zanimljivo pitanje i hvala vam na njemu, jer nemam priliku često pričati o književnosti koju, inače, volim. Teško je izdvojiti samo jednu knjigu u moru svega pročitanog. Ali u posljednje vrijeme često se osvrćem na jednu od, meni omiljenih,  Koeljovih knjiga, Zahir. Ideja samog djela je nešto što mi mnogo služi i u privatnom i u poslovnom životu. Riječ je o samospoznaji koja je ključna za uspjeh i sreću. Samo čovjek koji je svjestan šta je i ko je, šta želi, te dokle je stigao u svojoj misiji može da bude pokretač, prije svega svoje ličnosti, a potom kompanije koju vodi i svih ljudi oko sebe.

Samo onaj koji spozna sam sebe, svoje mane i vrline, definiše svoje želje i motive, vjeruje u znakove koji su oko njega, može biti uspješan, srećan i zadovoljan. Jer, bitno je na kraju svakog dana sa osmijehom dočekati veče, ili kako Koeljo kaže ‘dan mi je bio lijep, može da se spusti noć!’

RECEPT ZA ZDRAV ŽIVOT I USPJEH
Recept za zdrav i kvalitetan život svakako je samospoznaja, pozitivna energija, ljubav prema sebi i okolini, te želja za učenjem. Kada smo svjesni sebe, svojih kvaliteta, ali i mana i propusta, kada sebi to priznamo, samo tada možemo napredovati. Bitno je sebi postavljati nove ciljeve i takmičiti se sa sobom i okolinom, otkrivajući sebe u novim izazovima i savladavanju istih. Naravno, zdravog života nema bez zdravih navika, sporta, redovne ishrane, putovanja i porodice koja je nepresušni izvor ljubavi i podrške, i koja je kao takva primarni izvor sreće, glavnog uslova za zdrav život.