Švajcarska: Za rad od kuće poslodavac plaća dio kirije

Karijere

Tužbu protiv firme podnio je jedan zaposleni koji je tražio obeštećenje za rad od kuće. Firma je ukazala da ne postoji odgovarajući dogovor o obeštećenju i da nije bila u obavezi da plati dio kirije.

Međutim, sudija je donio zaključke koji su drugačiji od argumenata firme, navodeći da to što zaposleni nisu imali dodatne troškove, poput iznajmljivanja dodatnih prostorija, nije razlog da im se odbije zahtjev za obeštećenje. Prema presudi firma je dužna da plati obeštećenje i to i retroaktivno 150 franaka mjesečno.

Eksperti smatraju da bi ova presuda mogla imati dalekosežne posljedice, posebno za rad od kuće za vrijeme korona virus krize. Oni ističu da zaposleni imaju pravo na obeštećenje ako su prinuđeni, ne svojom voljom, da rade od kuće, a da onaj ko to čini na osnovu sopstvene volje ne bi na to imao pravo.

Uz to, eksperti za radno pravo ukazuju da poslodavac, koji snosi odgovornost i za zdravlje zaposlenih, ima obavezu da ubuduće plati i odgovarajuću stolicu za rad od kuće, prenosi Tanjug.