Rusmir Hrvić – Krizu smo shvatili kao izazov

Interview

Privredi se mora pomoći sistemski, jasno i precizno bez bilo kakvih uvjeta. Jer će se prije ili kasnije sve firme naći u problemu solventnosti, likvidnosti ili uspješnosti poslovanja

Predsjednik Uprave AS Holdinga, Rusmir Hrvić, čije kompanije proizvode oko 300.000 tona hrane, gotovih proizvoda i dodataka hrani, tokom pandemije sve svoje kapacitete su stavili u puni pogon. Uspjeli da stabiliziraju tržište. U kratkom roku isporučili su desetine hiljada tona brašna, soli, tjestenine, keksa, supa, začina, namaza, itd.
– U našem sistemu danas posluju kompanije sa najdužom tradicijom i respektabilnim kapacitetima u segmentu prehrane kao što su Klas i Solana Tuzla, a koje su sada došle do punog izražaja. Uz postrojenja u Ljubačama (mlin), Sprindu, zatim, pogonima u AS-u, Kentu, Vispaku, AC Foodu, Oazi, ZIM-u i drugim kompanijama koje svi zajedno proizvode praktično sve što je potrebno za ishranu ljudi, AS Holding je uistinu pokazao svoju stratešku snagu. Integrirali smo naš poslovni sistem, a probleme nastojali rješavati preventivno. Stvorili smo okvirne uvjete da spremni dočekamo ovu najnoviju krizu shvativši je kao izazov.

Kako će se situacija dalje odvijati?
– Kriza će vjerovatno potrajati. Neka ograničenja će možda u dogledno vrijeme popustiti u izvjesnoj mjeri, ali i dalje će biti potrebne mjere opreza. Virus se brzo prenosi i ugrožava sve kategorije stanovništva. U tom smislu, mi smo poduzeli sve potrebne mjere opreza u svim našim kompanijama. Istina je da poslujemo u krajnje otežanim uvjetima, ali dajemo maksimum. Ali, i u vremenu koje je ispred nas sve naše kapacitete stavićemo u puni pogon kako niko od naših kupaca na domaćem i na inozemnim tržištima, prije svega naši susjedi, ne bi osjetili nestašicu onih roba koje mi proizvodimo, prije svega mislim na so, brašno i pekarske proizvode.

Proizvodimo i kupujmo domaće, to mora ostati prioritet i koncept našeg života i poslije ove krize

Ponovno je do izražaja došao ekonomski patriotizam!
– U vanrednim okolnostima ljudi bolje vide i jasnije razumiju situaciju u kojoj se nalaze. Kada se granice zatvore ili dođe do otežanog snabdijevanja, do izražaja dolaze domaći proizvođači. Ne mogu ni zamisliti šta bi bilo da nismo imali jedan Klas, Solanu Tuzla, Violetu, Madi ili Bosnalijek. Neka mi oproste svi koje nisam naveo, ali bitna je poruka. Svi skupa vrijedimo onoliko koliko proizvodimo. Proizvodimo i kupujmo domaće mora ostati prioritet i koncept našeg života i poslije ove krize, jer je to ono što nam je svima potrebno. Na ovom konceptu je sve i počelo u našoj grupi, jer smo pokretanjem trgovine prije 25 godina shvatili da nama ovdje nema života ako ne budemo sami proizvodili. Danas imamo sistem iza kojeg stoje hiljade radnika, ali i milioni potrošača. I pri tome, imamo snagu koja je regionalno respektabilna.

Kako, po vama, pomoći privredi?
– Dio privrede se nalazi u teškoj situaciji, dok je drugi njen dio kao što je proizvodnja hrane, rudnici i proizvodnja električne energije, proizvodnja lijekova i higijenskih sredstava, pokazao izvanrednu odgovornost u ovom važnom trenutku, organizirao se i postigao maksimum. Zahvaljujući ovom dijelu domaće proizvodnje stabilizirano je tržište i nije došlo do većih poremećaja u njegovom snabdijevanju.
Privredi se mora pomoći sistemski, jasno i precizno bez bilo kakvih uvjeta. Jer će se prije ili kasnije sve firme naći u problemu solventnosti, likvidnosti ili uspješnosti poslovanja. U ovu pomoć se moraju uključiti svi nivoi vlasti jer je jako bitno održati domaću proizvodnju, radna mjesta te nakon što završe vanredne mjere čim prije ekonomske tokove stabilizirati i ponovo krenuti u nove cikluse proizvodnje, inovacija i investicija. (mcm.ba)