Netflix stekao 15,8 miliona novih pretplatnika

Tržište

U proteklom tromjesečju, vodeći pružalac usluga video streaminga stekao je nove kupce zahvaljujući serijskim hitovima poput “Tiger King”. Broj plaćenih pretplata skočio je u cijelom svijetu za 15,8 miliona u tri mjeseca do kraja marta, objavio je internet video servis nakon zatvaranja trgovanja na američkoj berzi.

Netflix je tako daleko premašio vlastite prognoze i očekivanja analitičara, što je u početku uzrokovalo rast udjela nakon razmjene.

Na kraju tromjesečja, Netflix je imao gotovo 183 miliona plaćenih članarina. Netflix je saopštio da bi rast kupaca i vrijeme provedeno ispred ekrana trebali opadati kako istječu ograničenja kontakata. Ipak, kompanija očekuje 7,5 miliona novih kupaca širom svijeta u tekućem tromjesečju, što je gotovo dvostruko više nego što analitičari procjenjuju.

Prihod je porastao na 5,8 milijardi USD u posljednjem tromjesečju. Prošle godine to je bilo 4,5 milijardi dolara. Povećanje otprilike odgovara očekivanjima stručnjaka. Dobit se više nego udvostručila, na 709 miliona dolara.

Uprkos nemiru na finansijskom tržištu posljednjih mjeseci, kompanija je i dalje vrlo popularna među ulagačima, a dionice su nedavno dostigle nove rekorde. Što se tržišne vrijednosti tiče, Netflix je čak uspio da nadmaši svog velikog rivala Disneya.