Koliko zarađuju najplaćeniji bankari na svijetu?

S obzirom da su američke banke najveće na svijetu, s najviše klijenata i najvećim bilansima, razumljivo je da su i njihovi čelnici najplaćeniji u branši. Istraživanje Financial Timesa o najplaćenijim bankarima na temelju podataka iz finansijskih izvještaja pokazuje jasnu dominaciju Amerikanaca

Među prvih pet su američke banke. Ljestvicu s prošlogodišnjih 28,2 miliona dolara osnovne plate, bonusa i vrijednosti dodijeljenih dionica predvodi prvi čovjek JPMorgan Chasea, Jamie Dimon koji je na čelu te banke već 11 godina.

On titulu najbolje plaćenog bankara drži već drugu godinu zaredom. Slijede ga James Gorman iz Morgan Stanleya te Lloyd Blankfein iz Goldman Sachsa s 22,5, odnosno 22,3 miliona dolara. Međutim, na prvi pogled ogromne plate od 20 i više miliona dolara nisu glavni generator bogatstva bankara. To su dionice koje posjeduju. U tom pogledu najviše razloga za zadovoljstvo imaju Dimon i Blankfein zbog uspona cijena dionica banaka po pobjedi Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima.

Kada se plata i bonusi zbroje s rastom vrijednosti njihovih dionica, Dimon je bogatiji za 192 miliona dolara, a prvi čovjek Goldman Sachsa za 173,5 miliona dolara. S druge strane, evropski bankari nisu bili te sreće jer dionice banaka kojima su na čelu nije zahvatio “Trumpov efekt”. Naime, od šest evropskih bankara čije su dionice lani vrijedile više, najveći je rast od 5,6 miliona dolara zabilježen kod čelnika britanskog HSBC-a Stuarta Gullivera.

Time je Gulliver lani ukupno zaradio 18,7 miliona dolara. Inače, Evropljani se baš i ne mogu pohvaliti nekim platama u odnosu na Amerikance. Najbolje plaćeni evropski bankar je Sergio Ermotti iz švajcarskog UBS-a na 6. mjestu s 13,9 miliona dolara ukupne plaće. Osim Amerikanaca, među najplaćenijih 20 bankara nalazi se pet šefova britanskih banaka, po dva dolaze iz švajcarskih, španskih i kanadskih banaka, dok Australija, Francuska i Njemačka imaju po jednog predstavnika.