Zašto se kompanije sele iz Silicijumske doline?

Tržište

Dio američke privrede ubrzano napušta Silicijumsku dolinu i seli se u države poput Teksasa i Floride. Jedan od ključnih razloga za to je visina poreza, koja im u Kaliforniji značajno poskupljuje poslovanje, ali ona nije jedini uzrok ovih selidbi. Silicijumska dolina je, kažu iz ovih kompanija, izgubila harizmu koju je posjedovala 90-ih kada je bila raj za preduzetnike, posebno one ambiciozne iz tehnološkog sektora.

Silicijumska dolina polako gubi atraktivnost, bar sudeći prema vijestima o sve većem broju kompanija koje napuštaju Kaliforniju u potrazi za manje pretrpanim lokacijama koje, što nije zanemarljiv motiv, nude i niže poreze. Upravo zato su Oracle, Hewlett-Packard i Tesla odlučili da presele poslovanje u Teksas.

Pored Teksasa, jedna od veoma popularnih destinacija ovih dana je i Majami. Ovaj osunčani grad već godinama pokušava da promeni svog imidž prestonice žurki u – plodno tlo za razvoj startapova.

Tokom pandemije korona virusa to mu je i uspelo. Prema riječima agenata za nekretnine, u Majamiju je potražnja za stanovima i poslovnim prostorima na 20-godišnjem vrhuncu.

Šta to nudi Majami?

Kompanije se, kako navode njihovi predstavnici, sele u ovaj grad najviše zbog “dobrog okruženja za poslovanje”. U prevodu – zbog nižih poreza, jeftinije kirije i generalno boljeg odnosa cijena i troškova. Primjera radi, kvadratni metar poslovnog prostora u Majamiju je u prosjeku 45,45 dolara, a u San Francisku (gdej je i Silicijumska dolina) 64,12 dolara.

Osim toga, osunčani grad u Floridi ima šta da ponudi i u pogledu radne snage – samo u 2020. broj tehnoloških stručnjaka u njemu je porastao za tri odsto. Osim IT-evaca, tu je i mnoštvo ekonomskih i finansijskih, kao i stručnjaka iz drugih profesija.

Zato se u Majami sele kompanije iz raznih oblasti privrede – i hedž fondovi poput Universa Investments, istraživačke kuće poput Nucleus Research, biznismeni kao što je Jon Oringer, osnivač Shutterstock-a, a u najvećem broju tehnološki startapovi.

Kako oni kažu, Silicijumska dolina i generalno Kalifornija su izgubile optimizam, inovativnost i dinamičnost koje su imale u prethodnim decenijama, kada su se u njima rađale najuspešnije tehnološke kompanije na svijetu. Sada, kada toga nema, odlaze tamo gde su im niži troškovi poslovanja, a vjerovatno im u toj odluci pomaže i činjenica da ih u Majamiju čekaju lijepo vrijeme i uređene plaže.