Huawei se okreće razvoju softvera, postaje konkurencija Googleu

HiTech

Huawei pojačava napore u softverskim područjima poput računarstva u oblaku i pametnih automobila jer američke sankcije štete njegovom hardverskom poslovanju.

Prošle sedmice je Arcfox, brend u sastavu proizvođača automobila BAIC Group, lansirao automobil s Huaweijevom tehnologijom vozila. Sadržavao je kokpit opremljen HarmonyOS-om, operativnim sistemom kojeg je Huawei pokrenuo 2019. godine, kao i mogućnosti autonomne vožnje. Huawei neće proizvoditi automobile, već će se fokusirati na tehnologiju koja ih pokreće.

A u nedjelju je Huawei lansirao neke nove proizvode za računarstvo u oblaku i čini se da izaziva kineskog lidera na tržištu, Alibabu.

Huawei je u nedjeljnom saopštenju za medije rekao da se nada da će fokus na oblak “na kraju povećati udio našeg softverskog i uslužnog poslovanja u našem ukupnom miksu prihoda”.

Orjentacija na softverski segment dolazi nakon što su američke sankcije Huaweiju usporile prodaju pametnih telefona. Kineski gigant stavljen je na crnu listu poznatu kao Entitetska lista 2019. godine koja mu je ograničila pristup nekim američkim tehnologijama. Zvanični Vašington je prošle godine uspio da odsječe Huawei od dobavljača ključnih zaliha poluvodiča.

“Huawei se fokusira na stvaranje firme za softver / oblak i usluge”, rekao je Neil Shah, direktor istraživanja u Counterpoint Researchu.

Kao rezultat sankcija Vašingtona, Shah je rekao da kineska kompanija “nije u mogućnosti nabaviti kritične poluvodičke komponente i srodnu tehnologiju” iz SAD-a

“Huawei ovim naporima postaje poput Googlea”, rekao je.

Google proizvodi Android mobilni operativni sistem koji koristi većina svjetskih pametnih telefona. Tehnološki div takođe radi na softveru za automobile i ima brzorastuće poslovanje s računarima u oblaku.

Izvor: SEEbiz.eu