Prvi telefon sa Huawei-jevim operativnim sistemom HarmonyOS

Mobilni

Nedavno je Huawei na svojoj zvaničnoj web stranici bez pompe obajvio verziju Mate 40 Pro 4G i Mate X2 4G. Međutim, ovi pametni telefoni ne podržavaju 5G, ali ostatak konfiguracije je isti kao kod 5G verzije. To su prvi telefoni koji se očekuje da stignu sa Huawei-jevim operativnim sistemom HarmonyOS.

Prema jednom od izveštaja, verzija Huawei Mate 40 Pro 4G ima novi sertifikat. Hardverski parametri su u osnovi isti kao verzija 5G. Procesor je i dalje Kirin 9000, ali zbog ograničenja ne podržava 5G.

Ono što je posebno zanimljivo kod ovog uređaja je da dolazi sa Huawei-jevim softverskim rešenjem HarmonyOS 2.0. Zbog toga će to biti prvi Huawei-jev pametni telefon koji će “iz kutije” pokretati ovaj operativni sistem.

Pored Kirin 9000 SoC i HarmonyOS, Mate 40 Pro dolazi sa 6,76-inčnim zakrivljenim ekranom od 68 stepeni. Ovaj pametni telefon podržava 3D prepoznavanje lica i njegov senzor otiska prsta je na ekranu. Uz to, ovaj uređaj koristi postavku dvostruke prednje kamere sa glavnom kamerom od 50MP na zadnjoj strani. Pored glavnog senzora od 50MP, ima i ultraširokougaone sočiva od 20MP i 12MP 5X periskopsko sočivo koje može postići 7X optički zum.

Izvor: B92