Tesla s rekordnim profitom u prvom kvartalu od 438 miliona dolara

Finansije

Proizvođač električnih automobila “Tesla” ostvario je u prvom kvartalu 2021. rekordnu neto dobit od 438 miliona dolara, ili 93 centa po akciji, nadmašivši očekivanja trgovaca na Njujorškoj berzi. Ipak, akcije kompanije su na noćašnjem trgovanju pale za čak 3,0 posto, nakon što su investitori analizirali finansijske pokazatelje koji upućuju na to da se dobit zasniva na prodaji bitkoina i državnim kreditima za doprinos nultom zagađenju životne sredine, a proizvođači koji imaju višak kredita mogu da ih prodaju drugim kompanijama.

Ukupni prihodi “Tesle” u prva tri mjeseca tekuće godine dostigli su 10,39 milijardi dolara u odnosu na očekivanih 10,29 milijardi, što je za 74 posto više nego u istom periodu 2020

Kompanija je tokom prvog tromjesečja zabilježila 518 miliona dolara prihoda od prodaje regulatornih kredita, a takođe je registrovala pozitivne efekte od prodaje bitkoina od 101 milion dolara.

Prema izvještaju o poslovanju, kompanija u vlasništvu Ilona Maska, isporučila je od januara do kraja marta 184.800 automobila Model 3 i Model Y, čime je premašila tržišne prognoze i postavila novi rekord “Tesle”.

Međutim, u izvještaju je takođe navedeno da u prvom kvartalu “Tesla” nije proizveo ni jednu luksuznu limuzinu Model S ili SUV Model X. Sa zaliha je kupcima isporučio 2.020 starijih limuzina Model S i SUV model X.

Iz kompanije su poručili da “Tesla” sada namjerava da kasnije tokom ove godine proizvodi nedjeljno 2.000 vozila modela S i X. Takođe, očekuje da će povećati isporuke vozila u 2021. za više od 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što podrazumijeva minimalnu prodaju oko 750.000 vozila ove godine.

Izvor: Bankar.rs