Šta se predviđa za kriptovalute u ovoj i narednim godinama?

Valuta

Da su kriptovalute nevjerovatno tržište gigantskih razmera pokazuje ukupna vrijednost svih kriptovaluta koja je 16. jula 2021. godine bila veća od 1,3 triliona dolara.

Svima je postalo poznato da je kriptovaluta digitalna valuta koja se može koristiti za kupovinu robe i usluga, ali koristi i onlajn sisteme s jakom kriptografijom za osiguravanje mrežnih transakcija. CoinMarketCap, poznato veb mjesto za istraživanje tržišta, pokazuje kako se trenutno javno trguje više od 10.000 različitih kriptovaluta.

Kriptovalute su širom svijeta pozdravljane kao budućnost finansija, ali nestabilnost cijena koja okružuje ove digitalne ponude još ih čini rizičnim ulaganjima. No, što su ulaganja rizičnija, to je u slučaju uspjeha njihova isplativost veća. U 2021. godini bitkoin i dalje ima najvišu tržišnu vrijednost koja doseže čak 32.000 dolara, a odmah nakon njega slijedi Ethereum (ethereum) s vrednošću od 2.000 dolara koja i dalje neprekidno raste. Nakon njih idu tether, binance coin, cardano, polkadoti mnoge druge kriptovalute.

Svaka od navedenih ima dnevne fluktuacije u svojim vrijednostima, zbog čega mnogi oklijevaju prilikom donošenja konačne odluke o ulaganju. Iz tog razloga u nastavku su pet predikcija koje se očekuju na tržištu kriptovaluta u 2021. godini.

Kriptovalute su virtualnog “neopipljivog” oblika i predstavljaju apstraktna, ali cjenovno vrijedna ulaganja. Svaki pravi ulagač mora shvatati samu srž predmeta u koji ulaže kako bi razumio promjene na tržištu i njihov uticaj na kretanje vrijednost predmeta. Isto pravilo važi i kod kriptovaluta – prvo morate razumeti osnove po kojima tržište funkcioniše, zatim pratiti kretanja valuta i predikcije finansijskih stručnjaka i tek onda uložiti. Poznata finansijska stranica Insider Monkey iznela je predikcije kretanja na tržištu kriptovaluta u 2021. godini koja će svakom pravom ulagaču pomoći u donošenju konačne odluke, a možda nekoga i podstaći da se više upozna s ovim digitalnim tržištem.

1. Ako je bitkoin zlatna kriptovaluta, lajtkoin (litecoin) je srebrna

Čarli Li (Charlie Lee) izvršni je direktor fondacije Lajtkoin i osnivač samog “novčića” – šeste najveće kriptovalute na svijetu koja radi na mehanizmu “Proof of stake” – dokazivanje udela. Ovaj pristup funkcioniše na način da čvorovi na mreži ulažu određenu količinu kriptovalute da bi postali kandidati za potvrdu novog bloka i zaradu od njega. Zatim algoritam bira iz grupe kandidata čvor koji će potvrditi novi blok. Upravo se po ovome lajtkoin razlikuje je od bitkoina koji funkcioniše po mehanizmu “Proof of work” koji se, zbog velikog energetskog intenziteta koji koristi za rudarenje, našao na meti Ilona Maska. Lajtkoin se takođe smatra kao bitkoinspinoffkoji nudi niže naknade i brže vreme transakcija od matičnog novčića.

Li je iskustvo stekao kao bivši inženjer u kompaniji Alfabet (Alphabet Inc.) sa sjedištem u saveznoj državi Kaliforniji koja je poznata kao jedna od najvećih institucionalnih ulagača u digitalne valute. U intervjuu za američku novinsku publikaciju CNBC krajem aprila ove godine, Li je objasnio da je u svijetu kriptovaluta lajtkoin sličan bitkoinu kao što je srebro zlatu, napominjući da lajtkoin koristi drugačiji algoritam rudarenja u odnosu na matični novac. Ova bi razlika mogla biti važna za kompanije poput Alfabeta koje žele niže naknade i brže mreže, kao i ekološke opcije u kripto-industriji. Li je za CNBC tokom pojavljivanja rekao da je lajtkoin četiri puta brži od bitkoina i da ima više tokena, što ga čini lakšim za upotrebu.

2. Polkadot je u poziciji da preuzme altcoin prostor

Denko Mančeski (Denko Mancheski) izvršni je direktor kompanije Rif fajnens (Reef Finance), velikog agregatora poljoprivrednih ekonomija za likvidnost i prinos koji je uložio u Polkadot, mrežu i kriptovalutu koja djeluje kao most između različitih blokčejn sistema. Objasnio je kako je to je siguran finansijski sistem, sličan onom koji koristi Skver (Square, Inc.), kalifornijska kompanija za digitalna plaćanja. No, razlika između njih i polkadota je to što polkadot pruža programerima pristup sigurnosti kako bi pojačao odbranu oko svojih novih valuta, čineći ih manje podložnima spoljašnjim napadima. I sam Forbs je u februaru objavio kako je polkadot u glavnoj poziciji da preuzme altcoin prostor – prostor koji obuhvata sve kriptovalute koje nisu bitkoin, zbog sporog razvoja unutar Ethereuma, čime će biti još jedan korak bliže gigantskom bitkoinu.

3. Ethereum će do 2025. dosegnuti vrijednost od 100.000 dolara

Ethereum je druga najpopularnija kriptovaluta na svijetu za koju mnogi vjeruju da će u narednim godinama preuzeti prvo mjesto od bitkoina jer velike kompanije poput Šopifaja (Shopify Inc.), kanadske platforme za e-trgovinu, već prihvaćaju Ethereum kao valutu za plaćanje. Takvo poverenje već sad se iskazuje isplativim jer finansijski stručnjaci poput Sare Elizabet Bergstrand (Sarah Elizabeth Bergstrand), operativne direktorke kompanije Bitbul kapital (BitBull Capital), vjeruju da će budući događaji unutar sistema Ethereuma koji je u procesu prebacivanja “na mršaviju” platformu s manje energetskog troška dovesti do zapanjujućeg povećanja cijene njihovog “koina”. U intervjuu za Forbs, Bergstrandova je predvidjela da će Ethereum rasti do neverojatnih 100.000 dolara do 2025. godine.

4. Bitkoin će dosegnuti vrijednost od 500.000 dolara

Keti Vud (Cathie Wood) je izvršna direktorka ARK investment menadžmenta (ARK Investment Management) – kompanije za upravljanje investicijama sa sjedištem u Njujorku, i jedna od najuspešnijih investitorki na svijetu. Stalno podupire bitkoin kako bi uspio kao najpopularnija kriptovaluta na svetu, baš kao i velike kompanije poput Tesle.

Iako je negodovanje Maska oko energetski intenzivnih rudarskih metoda koje bitkoin koristi dovelo do pada vrijednosti ovog novčića, Vudova je predvidjela da će se bitkoin porasti na vrijednost od 500.000 američkih dolara, jer se usvajanje solarne energije u rudarenju kovanica dramatično ubrzalo. Tako su najnovija istraživanja pokazala da oko 75 odsto rudarenja bitkoina pokreću obnovljivi izvori energije, te da je zelenije nego većina druge industrije.

5. Blokčejn će promijeniti novčani tok u svijetu

Džed Mekejleb (Jed McCaleb) glavni je tehnološki direktor kriptovalute stelar (stellar), digitalne valute koja razvija svoje ime nudeći stručnost u kripto-transakcijama na nivou preduzeća. Dok je najavljivao partnerstvo između Stelara i IBM-a još 2017. godine, on je predvidio da će nova saradnja predstavljati značajnu prekretnicu za stelar, kao i za industriju finansijske tehnologije u cjelini. Predviđajući budućnost kripto-industrije, napomenuo je da bi napredna tehnologija u budućnosti nakon što je u potpunosti promijenila IBM, potencijalno mogla promijeniti i način na koji se novac kreće širom svijeta. A baš kao i globalne kompanije poput Tesle, Šopifaja i Skvera i IBM-a, i Stelar je jedna od najboljih kripto-dionica za prekogranični transfer, prema 10 najvećih predviđanja kriptovaluta 2021. godine.

Izvor: B92.net