Programeri su novi bankari: U narednih 5 godina nestaće 100.000 radnih mjesta

TECH

Doba bankara koji dominiraju bankarstvom je završeno, a “krivac” za to je porast developera softvera, odnosno stručnjaka za ravijanje softvera.

Prema pisanju Blumberga, to je stav analitičara predvođenih Majkom Majom, koji je procijenio da će tehnološka poboljšanja i automatizacija koju ovi programeri donose – omogućiti industriji da otpusti 100.000 radnih mjesta u narednih pet godina.

Nešto slično vezuje se za robote. Ali, to prema ocjeni nekih stručnjaka nije nužno loše, te postoje opravdani razlozi zašto bi trebalo da “slavimo” mašine koje “ubijaju poslove”.

Majo iznosi procjenu da će zbog nivoa porasta programera doći do masovnog smanjenja broja bankarskog osoblja u američkoj istoriji. Banke troše na tehnologiju više od bilo koje druge industrije i samo prošle godine su morale izdvojiti čak 200 milijardi dolara za informacionu tehnologiju.

Mnoga otpuštanja će pogoditi niže plaćene pozicije, kako to obično biva i kada je riječ o drugim sferama. Industrija finansijskih usluga – koja upravlja nekim od najvećih svjetskih kol centara – verovatno će “agresivno” smanjiti broj zaposlenih na tim mjestima, kažu analitičari.

Radna snaga podružnica bi mogla pasti za 20% u narednih nekoliko godina i mogla bi predstavljati čak jednu trećinu ukupnog smanjenja banaka.

Programeri imaju veći uticaj na odluke o kupovini, u odnosu na zajmodavce, i budžet njihovih alata se stalno povećava, otkrili su analitičari. To znači da banke žele da dodaju među svoju radnu snagu eksperte za tehnologiju i zaposlene “na prvoj liniji”, radi lakšeg upravljanja aplikacijama i veb stranicama, jer su se potrošači brzo prilagođavali novim finansijskim alatima tokom pandemije.