Pale zaliha sirove nafte u SAD, cijene na najvišem nivou u tri nedjelje

Cijene nafte na međunarodnim tržištima dosegle su najviši nivo u posljednje tri nedjelje nakon što je američka Uprava za energetiku (EIA) objavila pad zaliha sirove nafte u SAD

Barelom “brent” nafte, koja je međunarodni reper, trguje se za 52,46 dolara, što predstavlja rast cijene od 1,57% u odnosu na prethodni dan, dok je američka WTI nafta poskupjela 1,36 odsto i na 49,32 dolara.

Po podacima EIA, zalihe sirove nafte u SAD, za nedjelju koja se završila 12.maja, pale su za 1,8 miliona barela. Istovremeno, to je šesti uzastopni nedjeljni pad zaliha.

Analitičari Global Platts-a su predviđali pad od 2,2 miliona barela, dok je u utorak Američki institut za naftu (API) objavio rast zaliha za 882.000 barela.

Cijene nafte u ovoj nedjelji bilježe pozitivno kretanje nakon što su Rusija i Saudijska Arabija u ponedjeljak predložile da se zamrzavanje proizvodnje produži do 31.marta 2018. godine. O njihovoj će inicijativi 25. maja u Beču odlučivati članice OPEC-a a pridružiće im se i pojedini nezavisni proizvođači.

Zemlje OPEC-a, poput Kuvajta, Iraka, Omana i Venecuele, izjavile su da podržavaju dogovor dva najveća svjetska proizvođača nafte, što govori da bi sastanak mogao proteći glatko.