Sjajna godina za Telekom Srbija

COMPANY

Tokom prve godine na čelu kompanije, izvršni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić potpisao je ugovore o formiranju značajnih međunarodnih partnerstava, pokrenut je Venture Capital Fund, nastavljena je ekspanzija u regionu, porastao je broj pretplatnika, porsali su prihodi i EBITDA i u 2022. godine biće puštena u rad 5G mreža

Investicija Evropske investicione banke od 70 miliona eura u implementaciju i razvoj 5G mreže obilježila je kraj prošle godine za Telekom Srbija, godine koja je za kompaniju bila pobjednička godina u svakom smislu.

Saradnja sa EIB-om ujedno je i poslednja u nizu međunarodnih partnerstava koje je Telekom Srbija sklopio sa najvećim svjetskim brendovima u poslednjih 12 meseci.

Telekom je u pomenutom periodu pokrenuo informativni kanal Euronews Srbija zajedno sa renomiranom evropskom medijskom kompanijom Euronews kako bi gledaocima pružio objektivne i pravovremene informacije iz zemlje i svijeta, po najvišim međunarodnim standardima.

Nakon toga, Telekom Srbija je na tenderu osvojio šestogodišnja prava na TV prenose utakmica engleske Premijer lige za region. Zahvaljujući ovom potezu kompanije, na kanalima Arena Sport biće emitovan vrhunski fudbal iz Lige šampiona, Lige Evrope, španske Primere, italijanske Serije A, francuske Lige 1, portugalske Premijer lige, uz NBA ligu. To će značajno doprinijeti daljem širenju baze pretplatnika u regionu i ostvariti značajne prihode od marketinga.

Pored toga, Telekom Srbija je u partnerstvu sa najvećom svjetskom medijskom kompanijom poznatom po poslovnim i finansijskim vijestima ove godine pokrenuo regionalnu multimedijalnu mrežu Bloomberg Adria. Očekuje se da će Bloomberg Adria igrati značajnu ulogu u ekonomskoj integraciji i ekonomskom napretku cijelog regiona.

Ekskluzivno regionalno partnerstvo sa Vodafone-om, najvećom telekomunikacionom kompanijom u Evropi i Africi, od krucijalnog je značaja za razvoj Telekoma Srbija. Ova saradnja ima dvije dimenzije – jednu koja će dovesti do poboljšanja digitalnih usluga, proizvoda i komunikacija, i sa druge strane onu koja će dovesti do povećanja efikasnosti procesa nabavke.

Vodafone je i globalni lider u razvoju 5G mreže, pa će njihove tehnologije, znanje i iskustvo biti od velikog značaja za snažan proboj “Četvrte industrijske revolucije” u Srbiji preko Telekoma.

Budućnost Telekoma Srbija usko je povezana sa digitalnom budućnošću zemlje, a kompanija svoje napore usmjerava na ubrzanje digitalne transformacije srpske privrede i društva.

Telekom Srbija je 2021. godine osnovao Fond za finansiranje inovacija, sa namjerom da u narednih pet godina uloži 25 miliona eura u startap biznise. Kompanija će u 2022. godini uložiti značajna sredstva u sektore kao što su vještačka inteligencija, FinTech, e-trgovina, internet stvari, medije i telekomunikacije, AdTech, B2B/B2C, blockchain, putem ovog fonda.

Ono što je široj javnosti posebno interesantno su ulaganja u medijske sadržaje, a osim u sport, Telekom je ulagao i u najpopularnije igrane programe, poput TV serija „Besa“, „Crna svadba“, „Kalkanski krugovi“, „ Tajna Vinove Loze” i “Državni Službenik”, koji je  hit u Južnoj Americi.

Telekom Srbija će i u 2022. godini ostati posvećen povećanju učešća na visoko konkurentnim i brzorastućim tržištima.

Kompanija je prošlu godinu završila sa skoro 1,2 milijarde eura prihoda a od 2018. godine bilježi godišnju stopu rasta od 5 posto. Takođe, EBITDA marža je porasla za 13% i sada iznosi 38%. Istovremeno, baza pretplatnika nastavlja da raste iz godine u godinu i Telekom Srbija trenutno ima oko 11 miliona pretplatnika u Srbiji i inostranstvu.

Broj jedan u jugoistočnoj Evropi

Telekom Srbija je najveći telekomunikacioni i multimedija provajder u Srbiji i tržišni lider u jugoistočnoj Evropi sa snažnim potencijalom rasta. Danas, kompanija je ponosna što može da ponudi sadržaje u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji pod brendovima MTS i m:tel. Takođe, Telekom Srbija je prisutan u Austriji sa impresivnim poslovnim rezultatima. Kompaniju bilježi rast i na njemačkom i švajcarskom tržištu, gdje uskoro planira da otvori 30 predstavništava. Kao akcionarsko društvo, Telekom Srbija posluje po dvostrukom sistemu sa Kodeksom korporativnog upravljanja prema najboljoj industrijskoj praksi EU i prema principima OECD-a.

Izvor: Diplomacyandcommerce.rs