Airbnb gasi poslovanje u Kini, svi oglasi biće uklonjeni 30. jula

COMPANY

Svi oglasi u kojima se nudi smještaj i odmor u kontinentalnoj Kini biće uklonjeni 30. jula, navodi se u pismu Airbnb-a objavljenom na zvaničnom ViČet nalogu kompanije.

U poruci namijenjenoj kineskim korisnicima, Airbnb nije naveo razloga za donošenje takve odluke, prenosi Rojters.

Kompanija, sa sjedištem u San Francisku, dodala je da će kineskim korisnicima i dalje biti omogućeno da rezervišu smeštaj i odmor u inostranstvu.

“Donijeli smo tešku odluku da preusmjerimo svoje aktivnosti u Kini na ponudu putovanja u inostranstvu i da suspendujemo ponudu domova i odmor u Kini, počev od 30. jula 2022”, napisao je u pismu Nejtan Blečarcik, suosnivač Airbnb-a.

Aribnb se tako pridružio mnogim zapadnih internet firmama, poput Linkedina i Jahua, koje su se povukle iz Kine, čime se apostrofira odvajanje internet mreže druge najveće svjetske ekonomije i većeg dijela ostatka svijeta.

Gotovo sve vodeće zapadne internet platforme, uključujući Alfabetov Gugl i Fejsbuk kompanije Meta Platforms, prestale su da pružaju usluge krajnjim korisnicima u kontinentalnoj Kini, navodeći razne razloge – od cenzure do teškoća u poslovanju.

“Odluka nije bila laka za nas i znam da je za vas još teža. Zajedno smo izgradili i razvili uspješnu zajednicu domaćina u Kini i dočekali više od 25 miliona gostiju od 2016. godine”, dodao je Blečarcik u pismu.

“Njujork tajms” je izvijestio da će Airbnb u okviru povlačenja iz Kine ukloniti oko 150.000 stanova i domova za iznajmljivanje u Kini, od šest miliona koliko ih ima širom svijeta. Prema poslovnim izvještajima, udio Kine u ukupnim prihodima Aribnb-a činio je otprilike 1,0 posto posljednjih godina.

Izvor: Euronews