Milijarder Peter Thiel napušta Facebook, pridružuje se Trumpu

Karijere

Američki milijarder njemačkog porijekla Peter Thiel napustit će odbor Mete, saopštila je kompanija u ponedjeljak, nakon mandata koji je doveo do uspona Facebooka, ali i njegove glasne podrške Donaldu Trumpu.

Za sada nema detalja o njegovim budućim planovima, ali Wall Street Journal i New York Times su objavili da će se on fokusirati na pomaganje republikanskim kandidatima koji podržavaju program bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na izborima.

“On je u našem odboru radio skoro dvije decenije i uvijek smo znali da će u nekom trenutku svoje vrijeme posvetiti drugim interesima”, rekao je osnivač Facebooka Mark Zuckerberg.

Očekuje se da će Thiel napustiti odbor nakon sastanka dioničara Mete, koji je obično u maju.

Thiel je bio prvi vanjski investitor Facebooka, s udjelom koji mu je donio stotine miliona dolara, pridruživši se upravnom odboru giganta u nastajanju 2005. godine.

Thiel je svoje bogatstvo izgradio kroz kompaniju za online plaćanja PayPal, osnovanu 1998. godine, i investirajući između ostalih u Airbnb, Affirm, Stripe i SpaceX.

Smatra se jednim od najistaknutijih konzervativaca u tehnološkoj industriji. Kao Trumpov pristalica je donirao 1,25 miliona dolara u kampanju 2016. godine.

Thiel je bio Zuckerbergov dugogodišnji čovjek od povjerenja, ali se godinama udaljio od Silicijske doline, piše AFP.

“Naša kompanija je osnovana u Silicijskoj dolini, ali čini se da dijelimo sve manje vrijednosti i obaveza tehnološkog sektora”, navodi se u prospektu za Palantir, firme za analizu podataka čiji je suosnivač Thiel.

Vijest o Thielovom odlasku dolazi u trenutku kada Meta pokušava da popravi imidž uslijed skandala koji su je pogodili na putu metaverzalne budućnosti interneta.