Liga prvaka od 2018. samo za bogatije

Evropska fudbalska organizacija UEFA u petak je na Izvršnom odboru u Nionu potvrdila promjene u Ligi prvaka, koje će započeti od 2018. godine

Premier liga, Primera, Serie A i Bundesliga imaće četiri predstavnika u novom formatu. Po četiri najbolje plasirane ekipe osiguraće direktno učestvovanje u takmičenju. Novi termini utakmica više neće biti od 20:45 sati, već će se utorkom i srijedom po dvije utakmice igrati od 19 sati, a ostalih šest od 21 sat.

Na taj način bi se čak četiri kluba iz četiri najkvalitetnije evropske lige, određenima prema Uefinom koeficijentu, direktno plasirala u grupnu fazu Lige prvaka, što daje polovinu, 16 od dosadašnja 32 učesnika, čime bi se stvorilo još ekskluzivnije društvo najboljih u kojemu bi se teško probili manji klubovi.

UEFA želi povećati gledanost i zaraditi od TV prava, a klubovi iz manjih zemalja će, ako ispadnu u kvalifikacijama za Ligu prvaka igrati u zaigravanju za Ligu Evrope.

Manji klubovi će imati manje šanse za plasman u najjače fudbalsko klupsko takmičenje jer se UEFA okrenula bogatijim klubovima i evropski fudbal će polako i službeno postati poligon samo za one s dubokim džepom.