Rusija neće nacionalizovati kompanije u stranom vlasništvu

COMPANY

Moskva nije zainteresovana za nacionalizaciju kompanija u stranom vlasništvu koje posluju u Rusiji, rekao je u petak ministar trgovine i industrije Denis Manturov.

Mnoge zapadne firme odlučile su da napuste Rusiju nakon njene invazije na Ukrajinu, a Moskva je radila na zakonu koji bi državi omogućio zapljenu imovine kompanija koje napuste zemlju.

“Ne zanima nas nacionalizacija poduzeća ili njihovo gašenje, ne daj Bože”, ustvrdio je u petak ministar industrije i trgovine u donjem domu parlamenta.

Zahvalio je ipak poslanicima što su u prvom čitanju u maju prihvatili nacrt zakona koji državi omogućuje preuzimanje kontrole nad poduzećem u slučaju “iznenadnog odlaska” stranog partnera, “kako bi se spasila radna mjesta i isplatile plate i porezi”.

Nacrt zakona nije poslan u Dumu na drugo čitanje, napominje Reuters.

“Ovo je i poruka našim stranim partnerima da razmisle kakve odluke donose za svoje kompanije i kako. Želimo korektnu saradnju, na obostranu korist”, rekao je Manturov.

“Uvijek nastojimo da pronađemo ravnotežu. Zasad nema slučajeva ‘lupanja vratima’”, rekao je Manturov.

Moskva je već nacionalizovala imovinu nekih stranih kompanija, pa je tako dekretom predsjednika Vladimira Putina 30. juna preuzela punu kontrolu nad gasnim i naftnim projektom Sahalin 2, pripremajući teren za istiskivanje Shella, Mitsuija i Mitsubishija.

Firme koje su odlučile da odu pokušavaju da ublaže finansijske posljedice tog poteza, sačuvaju radna mjesta ruskih radnika i, u nekim slučajevima, zadrže mogućnost povratka, objašnjava Reuters.

Zapadne kompanije, uključujući Nike i Cisco, proteklih sedmica su se ubrzano povlačile iz Rusije zbog špekulacija o skorom usvajanju novih zakona. Odgađanje usvajanja zakona o zapljeni imovine dala im je više vremena, tumači agencija.