Izvoz tekstila, odjeće, kože i obuće veći za 20,65 odsto

BiH

Izvoz industrije tekstila, odjeće, kože i obuće BiH u devet mjeseci ove godine iznosio je 1.334.495.087 KM i veći je za 20,65 odsto nego u istom periodu u 2021. godine, dok je ove robe uvezeno u vrijednosti od 1.799.138.067 KM, što je više za 22,93 odsto nego tokom devet mjeseci lani.

Pokrivenost uvoza izvozom u ovom periodu iznosila je 74,17 odsto i manja je za 1,4 odsto nego u tri kvartala prošle godine, rečeno je na sjednici Odbora Asocijacije tekstila, odjeće, kože i obuće pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Na sjednici je diskutovano o aktuelnoj problematici sektora u svjetlu globalne energetske krize, te o prijedlozima za prevazilaženje izazova sa kojima se kompanije iz ove branše svakodnevno susreću, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore.

Posebno su naglašeni problemi kao što su nedovoljna institucionalna podrška, sve veći deficit i odliv stručne radne snage, neusklađenost obrazovnih programa sa zahtjevima privrede i novih tehnologija, kvote za uvoz radne snage iz inostranstva, rast cijena energenata i repromaterijala, neizvjesnija potražnja za proizvodima na tržištu EU.